Κ. Σκρέκας: Εξετάζουμε σενάρια στήριξης των νοικοκυριών με φυσικό αέριο

Κ. Σκρέκας: Εξετάζουμε σενάρια στήριξης των νοικοκυριών με φυσικό αέριο

Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ανακτηθεί από 80% ως 90% της αύξησης του ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε παρέμβαση για τη στήριξη 700.000 νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο λέγοντας ότι «εντολή του πρωθυπουργού είναι να εξετάσουμε σενάρια στήριξης».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ στη στήριξη των νοικοκυριών με επιδοτήσεις που φτάνουν στο 3,6% της ΑΕΠ της χώρας.

Σημείωσε ότι το 1,2 δις. Τα ευρώ από την επιδότηση του Σεπτεμβρίου θα προκύψουν από τον νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, τα οποία πηγαίνουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και στη συνέχεια δίνονται για την επιδότηση των νοικοκυριών.

«Τον Σεπτέμβριο έχουμε το 94% της αύξησης του ρεύματος»

Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ανακτηθεί από 80% ως 90% της αύξησης του ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο, απορροφούμε -είπε- το 94% της αύξησης στο ρεύμα για τα νοικοκυριά.

Εξήγησε μάλιστα ότι ένα νοικοκυριό τον μήνα Σεπτέμβριο με λογαριασμό 315 ευρώ μετά την επιδότηση που θα πληρώσει κάτω από 60 ευρώ. Ο Κ. Σκρέκας τόνισε ότι για όσο θα υπάρχει στήριξη σε αυτή την εκρηκτική αύξηση των τιμών των ενεργειών για όλους και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει πλαφόν στο φυσικό αέριο απάντησε: «Σιγά σιγά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έρχονται και συντάσσονται με την πρόταση Μητσοτάκη, που πρότεινε από την αρχή να θεσπιστεί πλαφόν στο φυσικό αέριο στα διεθνή χρηματιστήρια. Στις 7 Σεπτεμβρίου στη γενική διεύθυνση ενέργειας ο Έλληνας εκπρόσωπος θα παρουσιάσει τη θέση της χώρας για περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου και θέσπιση πλαφόν».

«Η Εντολή του πρωθυπουργού είναι να εξεταστούν σενάρια στήριξης των νοικοκυριών»

Για το ενδεχόμενο παρέμβασης για τη στήριξη των 700.000 νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο είπε ότι «η εντολή του πρωθυπουργού είναι να εξετάστουν σενάρια στήριξης των νοικοκυριών, γιατί δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να μην θερμάνουν τα σπίτια τους στην καρδιά του χειμώνα».

Ερωτηθείς για τη μορφή που θα πάρει αυτή η στήριξη, είπε: «Πέρυσι είχαμε στηρίξει με τα νοικοκυριά και με αυξημένο επίδομα θέρμανσης, αλλά και μέσα από επιδοτήσεις μέσα από τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου».

Ξεκαθάρισε ότι όλα θα αποφασιστούν μετά τις συνεννοήσεις με το οικονομικό επιτελείο και αφού πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ για το πρόγραμμα «Αλλάζω Συ» ο Κ. Ο Σκρέκας υπογράμμισε ότι οι δικαιούχοι από 150.000 μπορούν να φτάσουν τους 220.000 μέσα από την επιδότηση για τους επιλαχόντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ