Ασία: Αγωνία για την παγκόσμια οικονομία, προβλήματα στην Κίνα, φορολογία στη Σιγκαπούρη

Ασία: Αγωνία για την παγκόσμια οικονομία, προβλήματα στην Κίνα, φορολογία στη Σιγκαπούρη

Η αγωνία για το κλίμα που διαμορφώνεται στην παγκόσμια οικονομία, τα οικονομικά και εσωτερικά προβλήματα της Κίνας, η νέα ένταση στα στενά της Ταϊβάν, και η κρίση στα συναλλαγματικά αποθέματα, είναι τα θέματα που καθορίσουν το σφυγμό των αγορών στην Ασία. 

Οι μετοχές στην Ασία κινήθηκαν με μέτρια άνοδο, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι ενδείξεις μιας απότομης οικονομικής επιβράδυσνσης στις παγκόσμιες αγορές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έδειξαν υποτονικές εκκινήσεις στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ, αφού εταιρείες τεχνολογίας όπως η Tesla και η Apple βοήθησαν τον S&P 500 να κλείσει τη Δευτέρα. Τα στοιχεία των ΗΠΑ σηματοδότησαν την ταχεία ψύξη της μεταποίησης και την πτώση του κλίματος κατασκευής κατοικιών, προσθέτοντας στους οικονομικούς κινδύνους μετά τα αδύναμα κινεζικά στοιχεία. Το δολάριο υποχώρησε ενώ τα Treasuries ωθήθηκαν υψηλότερα, μειώνοντας την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στο 2,79%.

Τα κινεζικά νοικοκυριά περικόπτουν τις δαπάνες και ενισχύουν τις αποταμιεύσεις τους, σε μια τάση που θα μπορούσε να συμπιέσει την οικονομική ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια. Ενώ οι τραπεζικές καταθέσεις αυξάνονται, ο δανεισμός αυξάνεται με τον βραδύτερο ρυθμό από το 2007. Οι άνθρωποι έχουν πολλούς λόγους να αισθάνονται απογοητευμένοι. Η οικονομία επιβραδύνεται λόγω της δρακόντειας στάσης του Πεκίνου για covid-zero και της βαθιάς πτώσης στον τομέα των ακινήτων, ενώ ο πλούτος των νοικοκυριών έχει πληγεί από την πτώση των τιμών των κατοικιών και η ανεργία των νέων έχει φτάσει σε υψηλό επόπεδο όλων των εποχών. Η λιτότητα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις πολυεθνικές και φουντώνει τις ανησυχίες ότι η Κίνα είναι παγιδευμένη σε μια καθοδική πορεία.

Ο στρατός της Κίνας δήλωσε ότι πραγματοποίησε νέες περιπολίες γύρω από την Ταϊβάν για να «αντεπιτεθεί» μετά τη νέα επίσκεψη μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου στην Τάϊ Πέι. Τριάντα τρεις Αμερικανοί νομοθέτες έχουν επισκεφθεί την Ταϊβάν μέχρι στιγμής στη διάρκεια της Προεδρίας, του Τζο Μπάιντεν, αναγκάζοντας τον πρόεδρο να δοκιμάσει τις κόκκινες γραμμές του Πεκίνου, είτε το θέλει είτε όχι.

Καθώς τα lockdown του Covid, η πολιτική αναταραχή και το αυξανόμενο κόστος διώχνουν τους ομογενείς από το Χονγκ Κονγκ και η αντίπαλη Σιγκαπούρη ανεβάζει τον πήχη για την εισαγόμενη εργασία, οι νέοι επαγγελματίες που αναζητούν καριέρες στο εξωτερικό.

Ο επόμενος πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης επεσήμανε ότι οι πλούσιοι μπορεί να αντιμετωπίσουν περισσότερους φόρους, καθώς η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες ομάδες από τον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λόρενς Γουόνγκ, δήλωσε στο Bloomberg ότι η κυβέρνηση πιθανότατα πρέπει να «κλίνει λίγο περισσότερο προς την κατεύθυνση μιας πιο περιεκτικής ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι με υψηλότερο εισόδημα θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους. Η πόλη-κράτος, η οποία νωρίτερα αύξησε τους φόρους στο πλουσιότερο 1% και επέβαλε άλλες εισφορές, χρειάζεται περισσότερα μετρητά για να διατηρήσει τον αγώνα της για τον πληθωρισμό, δεδομένου του αναμενόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτό το οικονομικό έτος.

Το εντυπωσιακό ράλι του αμερικανικού δολαρίου φέτος συνοδεύτηκε από μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων των ασιατικών κεντρικών τραπεζών. Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση επειδή η περιοχή κατέχει περισσότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, συμπεριλαμβανομένων επτά από τα μεγαλύτερα τέτοια αποθέματα.

Η πτώση των αποθεμάτων της Ασίας ήταν εκπληκτική, με την Κίνα μόνο να κόβει 179 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 30 Ιουνίου και την υπόλοιπη Ασία να περικόπτει κατά 328 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι την ίδια ημερομηνία, πριν προσθέσει μερικά τον Ιούλιο. Ορισμένα από αυτά αφορούν τη μικρότερη αξία των διαθεσίμων εκτός δολαρίου όταν αναφέρονται στο αμερικανικό νόμισμα και την αξία των ομολόγων λιγότερο μετά την κατάρρευση του πρώτου εξαμήνου. Υπήρξαν επίσης αρκετές παρεμβάσεις και η αίσθηση ότι ορισμένες κεντρικές τράπεζες βρίσκουν ακριβά τα δολάρια ΗΠΑ για να συνεχίσουν να κατέχουν. Οι ενεργές μειώσεις των αποθεμάτων θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην επιδείνωση της πορείας των ομολόγων, αποδυναμώνοντας τη ζήτηση, δημιουργώντας έναν βρόχο ανατροφοδότησης καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις των ΗΠΑ τροφοδοτούν τις αγορές δολαρίων. Οποιαδήποτε νέα άνοδος του δολαρίου θα μπορούσε να επαναφέρει αυτές τις δυνάμεις στο παιχνίδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ