Στερεύουν τα ποτάμια της Ευρώπης

Η χρήση φυσικού αερίου ενδέχεται να υπερβεί τους περιορισμούς στη μεταφορά άλλων καυσίμων. Η αγορά παραμένει εξαιρετικά σφιχτή εν μέσω συγκρατημένων ρωσικών ροών

Στερεύουν τα ποτάμια της Ευρώπης

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν καθώς ένα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι στερεύει τα ποτάμια στην περιοχή και ενισχύει τη ζήτηση σε μια αγορά που ήδη παραπαίει από την κρίση εφοδιασμού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 0,7%. Η πολύ χαμηλή στάθμη των υδάτων στους ποταμούς της Ευρώπης δυσχεραίνει τη μεταφορά ντίζελ, άνθρακα και άλλων βασικών προϊόντων. Ως εναλλακτική λύση, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν περισσότερο φυσικό αέριο.

Ενώ αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να μειώσουν την κατανάλωση, ο ρυθμός των αποθεμάτων παρέμεινε κοντά στα μέσα επίπεδα με υψηλές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και διατήρησε τις αυξήσεις των τιμών υπό έλεγχο. Η γερμανική αποθήκευση πέτυχε τον στόχο της δυο εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Η στάθμη των υδάτων στο Kaub, στον ποταμό Ρήνο, βρίσκεται σταθερά πλέον σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αυτή την εβδομάδα. Το στενό και ρηχό σημείο δυτικά της Φρανκφούρτης πρόκειται να πέσει στα 30 εκατοστά (11,8 ίντσες) και να παραμείνει κοντά σε αυτό το επίπεδο τουλάχιστον μέχρι τις 18 Αυγούστου, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Ρήνος είναι ο σημαντικότερος ποταμός της Δυτικής Ευρώπης για τη μεταφορά καυσίμων και άλλων βιομηχανικών προϊόντων.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πρώτου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν 0,4% στα 206,96 ευρώ η μεγαβατώρα στις 9:06 π.μ. στο Άμστερνταμ. Κέρδισαν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα την Παρασκευή και είναι περίπου 10 φορές υψηλότερα από τον εποχιακό μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Η αγορά παραμένει εξαιρετικά σφιχτή, με τις ροές από τη Ρωσία να εξακολουθούν να περιορίζονται μέσω του Nord Stream και τους εμπόρους να μάχονται για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι χαμηλότερες ροές έπληξαν την οικονομία της Ευρώπης, πλήττοντας τη βιομηχανική παραγωγή, οδηγώντας τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και απειλώντας να ωθήσουν τις μεγάλες οικονομίες σε ύφεση.

Το Σάββατο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας πρότεινε τη μείωση της ελάχιστης θερμοκρασίας στα γραφεία, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επιδιώκει να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 20% ενόψει του χειμώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ