Παιχνίδια πολέμου στα Στενά της Ταϊβάν

Οι στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν διαταράσσουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού

Παιχνίδια πολέμου στα Στενά της Ταϊβάν

Οι φορτωτές αναδρομολόγησαν πλοία καθώς η Κίνα ξεκίνησε τις πιο προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις της εδώ και δεκαετίες γύρω από την Ταϊβάν, με τουλάχιστον έναν ιδιοκτήτη να απαγορεύει στα πλοία να διέρχονται από το στενό.

Η Ταϊβάν είπε ότι η Κίνα εκτόξευσε 11 πυραύλους σε ύδατα γύρω από το νησί από τις 4 μ.μ. τοπική ώρα την Πέμπτη. Οι ελιγμοί, ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόσι, στο νησί αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιούνται σε έξι περιοχές γύρω από την Ταϊβάν και η Κίνα συμβούλευσε τα πλοία και τα αεροσκάφη να μην πηγαίνουν κοντά στις περιοχές.

Μια δήλωση της Ανατολικής Διοίκησης Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ανέφερε ότι ολοκλήρωσε την εκπαίδευση με πραγματικά πυρά και ήρε τους σχετικούς ελέγχους αέρος και θαλάσσης. Δεν διευκρίνισε αν αυτό σήμαινε ότι όλες οι ασκήσεις είχαν τελειώσει, αλλά η κρατική People's Daily είπε αργότερα ότι οι έλεγχοι στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ταϊβάν έχουν αρθεί. Οι ασκήσεις ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πέμπτης και επρόκειτο να διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή.

Ορισμένα πλοία αναδρομολογούνται γύρω από την ανατολική πλευρά του νησιού, γεγονός που θα δημιουργήσει καθυστερήσεις έως και τριών ημερών, εκτιμούν οι ναυλομεσίτες. Οι καθυστερήσεις αυτής της διάρκειας δεν είναι ασυνήθιστες και ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος μπορεί να είναι ελάχιστος εάν οι εντάσεις χαλαρώσουν την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι για τα πλοία που ταξιδεύουν μέσω των κινεζικών υδάτων ενδέχεται να επιδεινωθούν από κακές καιρικές συνθήκες, απειλώντας με περαιτέρω καθυστερήσεις. Η πόλη Σενζέν, η οποία φιλοξενεί το λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων Yantian και βρίσκεται ακριβώς δυτικά του νότιου άκρου της Ταϊβάν, εξέδωσε προειδοποίηση τροπικού κυκλώνα, επικαλούμενη ένα σύστημα χαμηλής πίεσης περίπου 117 χιλιόμετρα (73 μίλια) μακριά από το πρωί της Πέμπτης.

Τα πλοία εκτρέπονται επίσης στις κινεζικές θάλασσες και το Στενό της Ταϊβάν δεν έχει ακόμη χαρακτηριστεί ζώνη κινδύνου πολέμου για ασφαλιστικούς σκοπούς, δήλωσε ένας έμπορος και ένας μεσίτης ασφαλίσεων.

Το στενό της Ταϊβάν είναι μια βασική διαδρομή, με σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου στόλου εμπορευματοκιβωτίων να διέρχεται από την πλωτή οδό φέτος. Η αναστάτωση είναι μόνο η τελευταία ενόχληση για τις αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες κλονίζονται από την έναρξη της πανδημίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τουλάχιστον τρία δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου γύρω από την Ταϊβάν άλλαξαν πορεία για να αποφύγουν τα στρατιωτικά γυμνάσια, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αρκετοί άλλοι μειώνουν την ταχύτητα για να αποφύγουν τους ελιγμούς, οι οποίοι θα οδηγήσουν σε μικρές καθυστερήσεις παράδοσης στην Ταϊβάν και σε κοντινούς προορισμούς, ανέφεραν οι έμποροι.

Ορισμένα φορτία εμπορευματοκιβωτίων από τη Νοτιοανατολική Ασία στην Κίνα έχουν αναβληθεί για να φορτώσουν την επόμενη εβδομάδα για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι, ενώ ορισμένα δεν μπορούσαν να επαναπρογραμματιστούν και εξακολουθούν να περιμένουν τις ειδοποιήσεις των ναυτιλιακών εταιρειών, σύμφωνα με έναν έμπορο εμπορευμάτων με έδρα τη Σαγκάη.

Το Γραφείο Θαλάσσιων Λιμένων της Ταϊβάν εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποιώντας τα πλοία να αποφεύγουν τις περιοχές όπου πραγματοποιούνται γυμνάσια, καθώς δεν υπάρχει σταθερή διαδρομή για θαλάσσιες μεταφορές, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Ταϊβάν Wang Kwo-tsai.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ