Γερμανία: Μη ρεαλιστική η πλήρωση των δεξαμενών αερίου κατά 90% ως τον Νοέμβριο

Γερμανία: Μη ρεαλιστική η πλήρωση των δεξαμενών αερίου κατά 90% ως τον Νοέμβριο

Όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μίλερ.

Εάν η Ρωσία συνεχίσει να παραδίδει τόσο λίγο φυσικό αέριο όσο αυτή τη στιγμή, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία πιθανότατα δεν θα είναι γεμάτες κατά 90% τον Νοέμβριο, όπως είχε προγραμματιστεί, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μίλερ.

«Πρέπει να γίνουν πρόσθετες προσπάθειες εξοικονόμησης φυσικού αερίου γιατί ο στόχος για επίπεδο αποθήκευσης 90 ή 95% έως την 1η Νοεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός», τόνισε ο Μίλερ. Εάν παρέχεται μόνο το 40% της χωρητικότητας μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, στην καλύτερη περίπτωση η πλήρωση που μπορεί να επιτευχθεί είναι το πολύ 80 με 85%,τόνισε, μιλώντας διαδικτυακά σε διάσκεψη για την ενέργεια στο κρατίδιο Βάδης-Βυρτεμβέργης. Το επίπεδο πλήρωσης είναι επί του παρόντος περίπου 66% και ο επόμενος στόχος είναι να φτάσει στο 75% μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο στόχος της Γερμανικής κυβέρνησης και της υπηρεσίας δικτύου είναι να εξοικονομηθεί 20% φυσικό αέριο προκειμένου να προετοιμαστει η χώρα για το χειμώνα. "Αυτή τη στιγμή έχουμε εξοικονομήσει περίπου 14%.Χωρίς πρόσθετη προσπάθεια, δεν θα φτάσουμε εκεί το χειμώνα", δήλωσε ο Κλάους Μίλερ.

Ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Γουίνφριντ Κρέτσμαν προειδοποίησε για κοινωνική διάσπαση. "Αν αντιμετωπίσουμε μια έκτακτη ανάγκη για αέριο, οι φυγόκεντρες δυνάμεις θα είναι μεγάλες. Μεγαλύτερες από ό,τι με την πανδημία», είπε ο Πράσινος πολιτικός. Τόνισε επίσης ότι ο στόχος πρέπει να είναι η εξοικονόμηση 20% της ενέργειας - γιατί μόνο τότε η Γερμανία δεν θα είχε έλλειψη φυσικού αερίου. Πρέπει επομένως να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες εξοικονόμησης. «Είναι στα χέρια μας. Και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να το κάνουμε».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αρκετοί ομιλητές προειδοποίησαν ότι η Γερμανία θα αντιμετωπίσει έναν σκληρό χειμώνα. Μια πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά οι καταναλωτές πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένοι για μια «έκρηξη τιμών». Οι ειδικοί αναμένουν ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα διπλασιαστεί ή και θα τριπλασιαστεί .

Κρεμλίνο: «Η Ρωσία αξιόπιστος προμηθευτής»

Το Κρεμλίνο υποστήριξε πάντως ότι η Ρωσία είναι «υπεύθυνος προμηθευτής φυσικού αερίου», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν,Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διαβεβαίωσε ότι ένας σημαντικός στρόβιλος για τον Nord Stream1 θα εγκατασταθεί μόλις η Siemens Energy παραδώσει τα σχετικά έγγραφα.

«Και μετά θα αρχίσει η ροή στο βαθμό που είναι τεχνικά εφικτό». Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπήρξαν δυσλειτουργίες και σε άλλες τουρμπίνες. Ο Πεσκόφ είπε πάντως ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή εάν η ΕΕ συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ