Πόλεμος στην Ουκρανία: Ετήσια πτώση 43% σημείωσαν οι εξαγωγές σιτηρών τον Ιούνιο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ετήσια πτώση 43% σημείωσαν οι εξαγωγές σιτηρών τον Ιούνιο

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έχουν κατακρημνιστεί από την έναρξη του πολέμου

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας σημείωσαν πτώση 43% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 1,41 εκατ. τόνους τον Ιούνιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας την Παρασκευή σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αναδεικνύοντας τη ζημιά που προκάλεσε στον βασικό τομέα της οικονομίας η ρωσική εισβολή.

Παρ' όλα αυτά, οι εξαγωγές σιτηρών για την περίοδο 2021-22 που λήγει στις 30 Ιουνίου αυξήθηκαν κατά 8,5% σε 48,5 εκατ. τόνους, λόγω των ισχυρών αποστολών πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έχουν κατακρημνιστεί από την έναρξη του πολέμου, καθώς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας - η βασική οδός για τις μεταφορές - έχουν σε μεγάλο βαθμό αποκλειστεί, οδηγώντας σε άνοδο τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και προκαλώντας φόβους για ελλείψεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή

Τα στοιχεία του υπουργείου έδειξαν ότι οι εξαγωγές σιταριού αυξήθηκαν σε 18,7 εκατ. τόνους την περίοδο 2021/22 από 16,6 εκατ. τόνους ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι εξαγωγές καλαμποκιού αυξήθηκαν σε 23,5 εκατ. τόνους από 23,1 εκατ. τόνους, ενώ οι πωλήσεις κριθαριού αυξήθηκαν σε περίπου 5,8 εκατ. τόνους από 4,2 εκατ. τόνους.

Η κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 65 εκατ. τόνους σιτηρών και ελαιόσπορων φέτος, έναντι 106 εκατ. το 2021, λόγω της απώλειας γης από τις ρωσικές δυνάμεις και των χαμηλότερων αποδόσεων των σιτηρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ