G7: Ρίχνουν 600 δισ. δολάρια ως αντίβαρο στο κινεζικό πρόγραμμα «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος»

G7: Ρίχνουν 600 δισ. δολάρια ως αντίβαρο στο κινεζικό πρόγραμμα «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος»

Παράλληλα, οι ηγέτες της G7 δήλωσαν πως θα στηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών δεσμεύθηκαν σήμερα να διαθέσουν 600 δισ. δολάρια σε ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια σε διάστημα πέντε ετών για να χρηματοδοτήσουν υποδομές τις οποίες χρειάζονται αναπτυσσόμενες χώρες και να αντικρούσουν το παλαιότερο, ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων πρόγραμμα της Κίνας με την ονομασία "Μία Ζώνη Ένας Δρόμος".

G7: Μήνυμα υποστήριξης προς την Ουκρανία - Εντείνουν την πίεση προς τη Μόσχα

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες της G7 παρουσίασαν την προσφάτως μετονομασθείσα "Σύμπραξη για Παγκόσμια Υποδομή και Επένδυση" κατά την ετήσια σύνοδό τους που πραγματοποιείται φέτος στο Σλος Ελμάου, στη νότια Γερμανία.

Ο Μπάιντεν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαθέσουν 200 δισεκ. δολάρια σε επιχορηγήσεις, ομοσπονδιακά κεφάλαια και ιδιωτικές επενδύσεις σε διάστημα πέντε ετών για να υποστηρίξουν προγράμματα σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ βελτιώνουν επίσης υποδομές για τη δημόσια υγεία, την ισότητα των φύλων και τις ψηφιακές υπηρεσίες.

"Θέλω να είμαι σαφής. Αυτό δεν είναι βοήθεια ούτε φιλανθρωπία. Είναι μια επένδυση που θα έχει αποδόσεις για όλους", δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι θα επιτρέψει σε χώρες "να δουν τα συγκεκριμένα οφέλη της σύμπραξης με δημοκρατίες".

Ο Μπάιντεν δήλωσε πως επιπλέον εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια μπορεί να έρθουν από πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, θεσμούς χρηματοδότησης της ανάπτυξης, κρατικά επενδυτικά ταμεία και άλλους.

Η Ευρώπη θα κινητοποιήσει 300 δισεκ. ευρώ (317,28 δισεκ. δολάρια) κατά την ίδια περίοδο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης εναλλακτικής επιλογής στην κινεζική Πρωτοβουλία Μία Ζώνη Ένας Δρόμος, την οποία παρουσίασε το 2013 ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε στη σύνοδο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι ηγέτες της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας μίλησαν επίσης για τα σχέδιά τους, μερικά από τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί χωριστά. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν παρόντες, όμως οι χώρες τους συμμετέχουν επίσης.

Το κινεζικό επενδυτικό σχήμα περιλαμβάνει αναπτυξιακά προγράμματα σε περισσότερες από 100 χώρες με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης εκδοχής του αρχαίου εμπορικού Δρόμου του Μεταξιού από την Ασία στην Ευρώπη.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν πως σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες το σχέδιο έχει παράσχει λίγα μόνο απτά οφέλη.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν υπερασπίστηκε σήμερα την κινεζική πρωτοβουλία, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

"Η Κίνα συνεχίζει να καλωσορίζει όλες τις πρωτοβουλίες για την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης των υποδομών", δήλωσε ο Ζάο αναφερόμενος στο σχέδιο των 600 δισεκ. δολαρίων της G7.

"Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει θέμα οι διάφορες σχετιζόμενες πρωτοβουλίες να αντικαταστήσουν η μία την άλλη. Είμαστε αντίθετοι στην προώθηση γεωπολιτικών υπολογισμών με το πρόσχημα της κατασκευής υποδομών ή στη δυσφήμηση της Πρωτοβουλίας Μία Ζώνη Ένας Δρόμος", πρόσθεσε.

G7: Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί

Οι ηγέτες της G7 υποσχέθηκαν τη Δευτέρα να συμπαρασταθούν στην Ουκρανία "για όσο χρειαστεί", ενισχύοντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και υποστηρίζοντας τις δεσμεύσεις ασφάλειας για το Κίεβο στο πλαίσιο μιας μεταπολεμικής διευθέτησης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

"Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη και θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί", αναφέρεται σε ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της G7.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ