ΙΟΒΕ: Ισχυρή εξασθένιση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Μάιο

ΙΟΒΕ: Ισχυρή εξασθένιση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Μάιο

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους στις 108,8, από 117,1 μονάδες τον Μάρτιο.

Ισχυρή εξασθένιση κατέγραψαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία τον μήνα Μάιο. Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο εξελίξεων του ΙΟΒΕ, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους στις 108,8, από 117,1 μονάδες τον Μάρτιο.

Ο δείκτης κινήθηκε αισθητά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο- που είχε διαμορφωθεί στις 99,8 μονάδες-, παραμένοντας ωστόσο σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής μειώθηκαν οριακά στους 4,7 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να ενισχύεται στο 76,4% τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα αποτελέσουν τον κύριο παράγοντα διαμόρφωσης των συνθηκών στην ελληνική και την παγκόσμια οικονομία κατά τους επόμενους μήνες, με τις παρεμβάσεις πολιτικής να μετριάζουν εν μέρει τις επιπτώσεις, αναφέρεται στο δελτίο. Ωστόσο, τονίζεται, το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον προσεχώς θα επηρεαστεί και από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, όπου διαφαίνεται σημαντική βελτίωση, καθώς επίσης και από την πορεία του τουρισμού.

Επίσης, ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή 5,0% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. 'Ανοδος 8,2% (y-o-y) σημειώθηκε στην Ελλάδα, έναντι οριακής αύξησης 0,6% στην ΕΕ27, ενώ συνεχίστηκε η άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 26,7% τον Φεβρουάριο (y-o-y), με αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 3,7 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τον Μάρτιο, σημειώθηκε άνοδος του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 27,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενώ σημειώνεται ότι παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ