Απώλειες ως και 85% καταγράφουν επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα - Η αιτία της νέας κατάρρευσης

Απώλειες ως και 85% καταγράφουν επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα - Η αιτία της νέας κατάρρευσης

Με τη νύχτα του αγίου Βαρθολομαίου και άλλα αιματηρά περιστατικά της παγκόσμιας Ιστορίας παρομοιάζουν αναλυτές την κατάσταση στα κρυπτονομίσματα.

 

Δεν πιστεύουν στα μάτια τους όσοι επένδυσαν μεγάλο μέρος των οικονομιών τους στα κρυπτονομίσματα και, κυρίως, στο Bitcoin με όσα βλέπουν να διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες και που δικαιώνουν στην παρούσα χρονική στιγμή τις Κασσάνδρες.

Η κατάρρευση ενός stablecoin είχε ως αποτέλεσμα να ενεργοποιήσει ένα ντόμινο ρευστοποιήσεων με αποτέλεσμα το Bitcoin να υποχωρήσει στα 28.300 ευρώ, το οποίο είναι το χαμηλότερο σημείο του από τον Αύγουστο του 2021. Το πιο διάσημο κρυπτονόμισμα βρίσκεται, φυσικά, πολύ μακριά από το ιστορικό υψηλό των 59.700 ευρώ του περασμένου Νοεμβρίου, όταν οι φωνές που μιλούσαν για άνοδο ακόμα και στα 100.000 ευρώ κυριαρχούσαν στην επικαιρότητα.

Η πτώση έχει αφήσει άφωνους τους ευαγγελιστές του Bitcoin που εμφάνιζαν τα κρυπτονομίσματα ως μια ασφαλή επενδυτική επιλογή απέναντι στο τέρας του πληθωρισμού αλλά και τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών. Οι εξελίξεις δεν τους δικαιώνουν, ενώ αιτία της κατάρρευσης των τελευταίων ημερών αποτελεί η εξολόθρευση του Terra, ενός stablecoin που η αξία κάθε μονάδας του αντιστοιχούσε σε ένα δολάριο.

Τα stablecoins αποτελούν ένα βασικό κομμάτι στη στρατηγική έναντι της αστάθειας των κρυπτονομισμάτων. Πολλοί επενδυτές τα χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο βήμα για να "κλειδώσουν" την ισοτιμία έναντι των συμβατικών νομισμάτων. Το Terra δεν ήταν το δημοφιλέστερο stablecoin ωστόσο είχε αρκετούς χρήστες. Συνήθως τα stablecoins υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία του πραγματικού κόσμου, όπως ομόλογα και μετρητά, το Terra όμως είχε συνδεθεί με έναν αλγόριθμο και με το κρυπτονόμισμα Luna. Στην πράξη αυτό που συνέβη ήταν μια μαζική έξοδος επενδυτών από το Terra με αποτέλεσμα η "δεμένη" ισοτιμία του 1 προς 1 με το δολάριο να εξαφανιστεί και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία να το φέρνουν στα 15 σεντς του δολαρίου.

Οσοι είχαν "παρκάρει" κεφάλαια στο Terra είδαν, δηλαδή, να έχει χαθεί το 85% της αξίας τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που σε φόρουμ χρηστών κρυπτονομισμάτων το τελευταίο διάστημα έχουν αναρτηθεί κατάλογοι τηλεφωνικών υπηρεσιών υποστήριξης και αποτροπής αυτοκτονιών.

Η κατάσταση δεν είναι βέβαιο αν και πότε θα ομαλοποιηθεί. Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και η άνοδος των επιτοκίων επηρεάζει και τον χώρο των κρυπτονομισμάτων διαψεύδοντας τελικά όσους υποστήριζαν το αντίθετο. Παράλληλα, πολλοί μετανιώνουν που επέλεξαν να τοποθετήσουν τις οικονομίες τους στην επίπλαση όπως αποδείχθηκε σταθερότητα ενός stablecoin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ