Έως τέλος Μαΐου  οι προκαταβολές για τις αποζημιώσεις των αγροτών από τον παγετό

 Έως τέλος Μαΐου  οι προκαταβολές για τις αποζημιώσεις των αγροτών από τον παγετό

Mε διάταξη της τροπολογίας παρέχεται η δυνατότητα στους περιφερειάρχες να παρατείνουν έως τις 31/12/2022 τα δικαιώματα χρήσης γης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους υπόλοιπους δικαιούχους, προκειμένου να συνεχίσουν τις καλλιέργειες τους σε αυτές

Ο ΕΛΓΑ αυτά τα τρία χρόνια της κυβέρνησης έχει δώσει πολύ μεγάλες και άμεσα αποζημιώσεις σε πληγέντες αγρότες μας, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, υποστηρίζοντας τις διατάξεις της υπουργικής τροπολογίας, που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός ανέφερε πως με διάταξη της τροπολογίας παρέχεται η δυνατότητα στους περιφερειάρχες να παρατείνουν έως τις 31/12/2022 τα δικαιώματα χρήσης γης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους υπόλοιπους δικαιούχους, προκειμένου να συνεχίσουν τις καλλιέργειες τους σε αυτές.

Με άλλη διάταξη της τροπολογίας παρέχεται η δυνατότητα αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών από τον παγετό που σημειώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2022. Οι μεγαλύτερες ζημιές αφορούν την περιφερειακή ενότητα της Αργολίδας. Αυτή την στιγμή ολοκληρώνεται η αξιολόγηση από τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΛΓΑ και υπολογίζεται ότι μόνο στο Νομό Αργολίδας οι πληγέντες αγρότες υπολογίζονται σε πάνω από 5.000. Η ζημία τους υπολογίζεται γύρω στα 20 εκατ ευρώ. Με τη συγκριμένη διάταξη ο ΕΛΓΑ για τρίτη φορά - είπε ο κ. Γεωργαντάς - θα δώσει προκαταβολή στο 60% της ζημίας άμεσα, εντός ίσως και του Μαΐου, ώστε οι πληγέντες να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά μέχρι να γίνει η εκκαθάρισή τους. Επίσης, για τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ προβλέπεται πως όσοι συμμετέχουν σε αυτά να μπορούν να δουλεύουν και Σαββατοκύριακα, χωρίς όριο αποζημίωσης ανά μήνα ώστε να ολοκληρωθεί ταχύτερα η διαδικασία των καταγραφών μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ