Φυσικό αέριο: Η Gazprom συζητά με τους πελάτες της για πληρωμές σε ρούβλια

Φυσικό αέριο: Η Gazprom συζητά με τους πελάτες της για πληρωμές σε ρούβλια

«Ολες οι επαφές με αγοραστές αερίου γίνονται μέσω της Gazprom, επομένως η Gazprom θα ανακοινώσει πληροφορίες για τα αποτελέσματα των συζητήσεων», δήλωσε ο Πεσκόφ

H Gazprom προωθεί το διάταγμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την πληρωμή των προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις οδηγίες που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό.

«Ολες οι επαφές με αγοραστές αερίου γίνονται μέσω της Gazprom, επομένως η Gazprom θα ανακοινώσει πληροφορίες για τα αποτελέσματα των συζητήσεων», είπε ο Πεσκόφ σε βιντεοδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει άλλες εξηγήσεις.

Η Κομισιόν ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να εξασφαλίσουν επιπλέον προϋποθέσεις, όπως μία δήλωση πως θεωρούν ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις τους έχουν ολοκληρωθεί με την κατάθεση σε νομίσματα διαφορετικά από το ρούβλι.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις

Μία πηγή με γνώση των συζητήσεων που έχει η Gazprom με τους αγοραστές αερίου ανέφερε ότι δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί το σχήμα, αλλά πρόσθεσε ότι η δουλειά συνεχίζεται.

Ο Πεσκόφ έχει ανακοινώσει ότι οι προμήθειες ρωσικού αερίου, οι οποίες έγιναν μετά το διάταγμα του Πούτιν, αναμένεται να γίνουν τον Μάιο.

Πολλοί Ευρωπαίοι αγοραστές ρωσικού αερίου είχαν απορρίψει αρχικά το πλαίσιο πληρωμών σε ρούβλια.

Η Μόσχα, ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη διακινδυνεύει να μειωθούν οι προμήθειες αερίου, αν δεν πληρώσει σε ρούβλια, και πολλές εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό αέριο είπαν ότι πιθανόν να είναι σε θέση να συμφωνήσουν με τις απαιτήσεις της Μόσχας.

Η Uniper, που είναι ο κύριος εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία, δήλωσε χθες ότι θα μπορεί να πληρώνει τις μελλοντικές προμήθειες χωρίς να παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ.

Η Ουγγαρία έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να πληρώνει το ρωσικό αέριο με ευρώ μέσω της Gazprombank, η οποία θα το μετατρέπει σε ρούβλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ