Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ

 Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για το νέο ΕΣΠΑ, τάχθηκε η ΝΔ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΕΛ.ΛΥ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, "Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας "Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε".

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για το νέο ΕΣΠΑ, τάχθηκε η ΝΔ. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΕΛ.ΛΥ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Είχαν προηγηθεί οι επισημάνσεις και οι παρατηρήσεις αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου.


Ο πρόεδρος του ΔΣ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Σπυρίδων Μάμαλης επεσήμανε την ανάγκη διορθώσεων ώστε όπως είπε η διαχείριση και η αξιοποίηση των σημαντικών κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ να γίνει με ευελιξία και διαφάνεια.

Παράλληλα, ζήτησε "την ενεργή συμμετοχή των γεωτεχνικών που έχουν την εμπειρία των προηγούμενων προγραμμάτων", τονίζοντας ότι "το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την ανάπτυξη του αγροτικού πρωτογενή τομέα και για αυτό είναι αναγκαίο να τηρηθούν οι βασικές αρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

Ο επιστημονικός εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Αντώνης Αγγελάκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως "ένα σημαντικό θετικό βήμα στη διαμόρφωση της νέας λειτουργικής αρχιτεκτονικής των προγραμμάτων ΕΣΠΑ".

"Η δημιουργία μιας γενικής αρχής συντονισμού είναι αναγκαία στην εξέλιξη των προγραμμάτων και στην σοβαρή εκπροσώπηση της χώρας μας στο νέο ΕΣΠΑ", σημείωσε.

Για "νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση", μίλησε και ο οικονομικός επόπτης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Ιωάννης Βουτσινάς, σημειώνοντας ότι αποφεύγονται τα λάθη του παρελθόντος.

"Το νομοσχέδιο μέσα από τις νέες δομές που δημιουργούνται βελτιώνει ριζικά το σύστημα απορρόφησης των νέων κοινοτικών προγραμμάτων ύψους 3,9 δισ. Είναι κοινός τόπος η ταχύτητα, η ευελιξία και η διαφάνεια των δράσεων για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι διαδικασίες πρέπει να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας γι’ αυτό προτείνουμε σε κάθε περιφέρεια την εκπροσώπηση των επιμελητηρίων. Μην χάσουμε τη μοναδική ευκαιρία επανάκαμψης της οικονομίας για την επόμενη 10ετία. Μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει είναι σημαντική η σύσταση μιας μόνιμης σύγχρονης ευέλικτης επιτροπής, ως δόρυ αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας και απαραίτητο βήμα ανθεκτικότητας της ανάπτυξης και της ευημερίας του τόπου", επεσήμανε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ