Η Νότια Αφρική φορτώνει καράβια με λιγνίτη με προορισμό την Ευρώπη - Στα «ύψη» η τιμή του...

Η Νότια Αφρική φορτώνει καράβια με λιγνίτη με προορισμό την Ευρώπη - Στα «ύψη» η τιμή του...

Τα πλοία έχουν φορτωθεί στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό άνθρακα της Αφρικής και κατευθύνονται, δυτικά, αντί για την Ασία που παραλάμβανε το 86% της παραγωγής του ορυκτού καύσιμου.

Η αυξανόμενη ζήτηση της Ευρώπης για λιγνίτη αναζωογονεί έναν σπάνιο εμπορικό δρόμο για αποστολές από ορυχεία της Νότιας Αφρικής.

Το ορυκτό καύσιμο κατευθύνεται συνήθως ανατολικά από τον τερματικό σταθμό άνθρακα Richards Bay, τον μεγαλύτερο εξαγωγικό κόμβο της ηπείρου.

Από τους 59 εκατομμύρια τόνους άνθρακα που μεταφέρθηκαν από το λιμάνι της Νότιας Αφρικής πέρυσι, μόνο το 4% πήγε στην Ευρώπη και περισσότερο από το 86% παραδόθηκε στην Ασία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τα πλοία έχουν φορτωθεί στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό άνθρακα της Αφρικής και κατευθύνονται, αυτή τη φορά, δυτικά.

Η βασική τιμή του άνθρακα στην Ευρώπη σκαρφάλωσε σε ρεκόρ την Τετάρτη, καθώς οι κυρώσεις και οι αποφάσεις των ίδιων των εταιρειών να σταματήσουν τις συναλλαγές με Ρώσους αντισυμβαλλομένους σημαίνει ότι οι έμποροι προσπαθούν να αγοράσουν αλλού.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για περαιτέρω κυρώσεις και ο πόλεμος θα μπορούσε να περιορίσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας να προμηθεύονται λιγνίτη από τη Ρωσία, εάν το χρειαστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ