Δ. Χιόνης: Περιμένουμε μεγαλύτερο πληθωρισμό τον επόμενο μήνα

Δ. Χιόνης: Περιμένουμε μεγαλύτερο πληθωρισμό τον επόμενο μήνα

Οι πληθωριστικές εξάρσεις της ελληνικής οικονομίας έτσι όπως είναι διαρθρωμένη δεν είναι ποτέ παροδικές, σημείωσε ακόμα

«Τόσο η ΕΚΤ όσο και στην Ελλάδα αποτύχαμε να προβλέψουμε ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει σε τέτοια επίπεδα. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μας απασχολεί όχι μόνο το 2022 αλλά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Διονύσης Χιόνης.

Οι πληθωριστικές εξάρσεις της ελληνικής οικονομίας έτσι όπως είναι διαρθρωμένη δεν είναι ποτέ παροδικές, σημείωσε ακόμα. «Αυτό φαίνεται από το ότι οι τιμές χονδρικής και οι τιμές παραγωγού είναι μεγαλύτερες από το 6,2% του πληθωρισμού που ανακοινώθηκε, άρα έπονται και άλλες αυξήσεις. Επίσης φαίνεται και από το γεγονός ότι οι τιμές των υπηρεσιών δεν έχουν ακολουθήσει την μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας και όλες αυτές οι αυξήσεις δεν έχουν ενσωματωθεί στους μισθούς και τις συντάξεις, άρα έχουμε δρόμο» υπογράμμισε ο κ. Χιόνης.

Ο πληθωρισμός έχει και ένα άλλο κακό, συμπλήρωσε, καθώς ανεβάζει και τις αποδόσεις των ομολόγων. «Το 10ετές ελληνικό ομόλογο φλερτάρει με το 3%. Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα που λέει ότι θέλουμε μεγαλύτερα δημοσιονομικά πλεονάσματα για να εξυπηρετούμε το χρέος» τόνισε.


Δεδομένων των δημοσιονομικών μεγεθών που έχουμε, σύμφωνα με τον κ. Χιόνη, η λύση είναι στοχευμένες κινήσεις από την πλευρά της πολιτείας οι οποίες θα επιδοτήσουν το κόστος παραγωγής έτσι ώστε να μη περάσει στους καταναλωτές, με την προϋπόθεση ότι αυτή η ενίσχυση θα περάσει πράγματι στον καταναλωτή και δεν θα μείνει στον παραγωγό.

«Αν αυτή την στιγμή τα είδη πρώτης ανάγκης είναι αυτά που έχουν αυξηθεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, να δούμε πώς με στοχευμένες ενισχύσεις στον παραγωγό, θα περάσει η μείωση των τιμών στον καταναλωτή. Το αν θα παρακρατηθούν οι ενισχύσεις από τους ενδιάμεσους, τους παραγωγούς και τους εμπόρους είναι θέμα και ελεγκτικών μηχανισμών» τόνισε ο κ. Χιόνης.

Μάλιστα εκτίμησε, ότι θα περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού τον επόμενο μήνα, διότι προηγούνται κατά πολύ στην αύξησή τους οι δείκτες τιμών παραγωγού και οι δείκτες τιμών χονδρικής.

Η ενέργεια πυροδότησε τις αυξήσεις των τιμών, τις ενεργοποίησε και έτσι έχουμε ένα φαινόμενο σπιράλ, εξήγησε ο κ. Χιόνης, το οποίο αυτοτροφοδοτείται αυτή την στιγμή, που σημαίνει ότι ακόμα και αν οι τιμές της ενέργειας επανέλθουν ή οι τιμές του φυσικού αερίου επιστρέψουν στα πρότερα χαμηλότερα επίπεδα όπως ήταν πριν την ουκρανική κρίση, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να τρέχει. «Πρέπει λοιπόν να δούμε ότι δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύση. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι την μεγάλη συνέπεια του πληθωρισμού θα την δούμε στο εξωτερικό χρέος της χώρας» επεσήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ