Την επόμενη εβδομάδα η παρουσίαση του σχεδίου για τον φόρο ακινήτων- Τον Φεβρουάριο ο ΕΝΦΙΑ

Την επόμενη εβδομάδα η παρουσίαση του σχεδίου για τον φόρο ακινήτων- Τον Φεβρουάριο ο ΕΝΦΙΑ

Προς το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου αναμένεται η πληρωμή του φόρου που θα γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις σύμφωνα με τον νέο εφοδιασμό του ΕΝΦΙΑ από το υπουργείο Οικονομικών.

Το δύσκολο εγχείρημα της ομάδας εργασίας που έχει αναλάβει να υπολογίσει τον φόρο με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και να διαμορφώσει την τελική κλίμακα του νέου φόρου στην οποία θα εφαρμόζονται «κόφτες», καθυστερεί την παρουσίαση του νέου σχεδιασμού του ΕΝΦΙΑ από το Υπουργείο Οικονομικών στους θεσμούς, παίρνοντας παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ωστόσο την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο του νέου φόρου ακινήτων στους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης. Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που θα ξεκαθαρίζουν το νέο τοπίο.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει η ΑΑΔΕ που θα αναλάβει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2022 με βάση τις νέες ρυθμίσεις και τα εξής δεδομένα:

  • Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει στην κατοχή του κάθε φορολογούμενος την 1η Ιανουαρίου 2022. Για κάθε ακίνητο ο φόρος υπολογίζεται χωριστά.
  • Οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αναμένεται να διατηρηθούν, αλλά επειδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εκδοθούν πριν από την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα υπολογιστούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δεύτερη φάση και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση για να εντοπίσει τυχόν περιπτώσεις φορολογουμένων που είτε δεν δικαιούνται τις εκπτώσεις και απαλλαγές που τους χορηγήθηκαν ή τις δικαιούνται και δεν εμφανίστηκαν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι αναμένονται προς τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου ενώ οι πληρωμές του φόρου θα γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις.

Τα χαρακτηριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ

  • Νέα μείωση 3%-4%. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2022, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένα κατά 60 εκατ. ευρώ. Τα 60 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξεως του 3%-4% και έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που έγινε το 2019, ανεβάζοντας τη συνολική μείωση στο 25%, ενώ παραμένει η κυβερνητική δέσμευση για συνολική ελάφρυνση 30% στον ΕΝΦΙΑ.
  • Η κλίμακα και οι «κόφτες». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων υπάρχουν αλλαγές στα κλιμάκια, ενώ θα μπαίνουν «κόφτες» που θα σβήνουν τις επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά το άλμα των νέων αντικειμενικών αξιών που έγινε στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το ποσοστό του κόφτη θα είναι πολύ μεγαλύτερο για περιουσίες έως 100.000 ευρώ και πάνω από την αξία αυτή και ανά 100.000 ευρώ θα βαίνει μειούμενος. Σύμφωνα με την ισχύουσα κλίμακα, για Τιμή Ζώνης (ΤΖ) έως 550 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ είναι 2 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ 551 έως 750 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ είναι 2,8 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ από 751 έως 1.050 ευρώ είναι 2,9 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ από 1.051 έως 2.000 ευρώ είναι 3,7 ευρώ, για ΤΖ από 2.001 έως 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι 6 ευρώ, ενώ για υψηλότερες τιμές ζώνης ο ΕΝΦΙΑ ανά τ.μ. φθάνει και τα 13 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ