Απώλειες για τα ομόλογα τον Σεπτέμβριο

Απώλειες για τα ομόλογα τον Σεπτέμβριο

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά περίπου 0,28%, στο 0,85%

 

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων τον Σεπτέμβριο. Το κόστος δανεισμού για όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά περίπου 20 με 30 μονάδες βάσης (0,2 - 0,3%).

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά περίπου 0,28%, στο 0,85% από το 0,57% που κυμαίνονταν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ανάλογη άνοδος καταγράφεται και στις αποδόσεις των υπολοίπων ομολόγων. Για παράδειγμα η απόδοση του 5ετούς ομολόγου από το -0,1% έχει αυξηθεί στο 0,067%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,83% έναντι -0,18% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,11%.
Στην αγορά συναλλάγματος το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα του έτους έναντι του ευρώ.

Νωρίς το απόγευμα στα 1,1593 δολ. από το τα 1,1594 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η καλή πορεία της Αμερικανικής οικονομία (το ΑΕΠ το β΄ τριμήνου αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 6,7%), εκτιμάται ότι θα ωθήσει την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της χώρας να ξεκινήσει από το Νοέμβριο να περικόπτει τις αγορές ομολόγων.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1579 δολ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ