Υψηλότερη ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία βλέπουν Moody’s και BNP Paribas

Υψηλότερη ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία βλέπουν Moody’s και BNP Paribas


Στο +5,9% βλέπει την ανάπτυξη η BNP Paribas, στο 8,2% η Moody’s για το 2021

 

Η BNP Paribas προβλέπει στο 5,9% για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 με ταχύτερους ρυθμούς απ' ότι αναμενόταν σύμφωναμε όσα επισημαίνει η τράπεζα.
Η Ελλάδα εμφανίζει σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάκαμψης από την πανδημία, στο σύνολο της Ευρώπης, κάτι που θα συντηρηθεί με τις θετικές επιδόσεις στο μέτωπο του τουρισμού αναφέρει.
Οι πολιτικές στήριξης της εργασίας από την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις φορολογικές μειώσεις, θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας στο 5,9% το 2021.
Το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,4% σε τριμηνιαία βάση το β΄ τρίμηνο του έτους, και έτσι βρίσκεται ήδη κατά 0,6% υψηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα, όπως επισημαίνει η γαλλική τράπεζα. Από την αρχή της πανδημίας, όπως παρατηρεί η BNP Paribas, η Ελλάδα έχει εμφανίσει την τέταρτη ισχυρότερη ανάκαμψη στην δραστηριότητα ανάμεσα στις 19 χώρες της Ευρωζώνης. Αν και η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε ευάλωτη στο β’ τρίμηνο (+0,9% σε τριμηνιαία βάση) λόγω των περιοριστικών μέτρων, οι επενδύσεις και πάλι ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, στο +4,3%

Η Moody’s Analytics,βλέπει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 8,2% για το 2021 και στο 5,1% για το 2022.
Ο λόγος για τον οποίο το αισιόδοξο σενάριο κατέστη για τις εκτιμήσεις της βασικό ήταν η εντυπωσιακή επίδοση του 16,2% του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του έτους, η οποία δεν περιλαμβάνει και τις μεγαλύτερες εισροές από την τουριστική περίοδο .
Η ελληνική οικονομία επέστρεψε επισήμως στα προ της πανδημίας επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας και είναι πλέον μία από τις επτά χώρες της Ευρωζώνης που ανακάμπτουν πλήρως σε επίπεδο πραγματικού ΑΕΠ και προχωρούν προς την επέκταση. Το ελληνικό ΑΕΠ είναι τώρα 0,6% πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας, ενώ η Ευρωζώνη, στα μέσα του 2021, κινούνταν ακόμα 3% χαμηλότερα από το επίπεδο πριν από την πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ