Περιφέρεια Αττικής: Kαταβολή ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία

Περιφέρεια Αττικής: Kαταβολή ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία

 

Μέχρι σήμερα έχει αποδοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε περισσότερες από 1.500 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, συνολικού ποσού άνω των 45 εκατ. ευρώ

H Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζει ένα νέο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, το προσεχές διάστημα, αξιοποιώντας πόρους τόσο του τρέχοντος όσο και του νέου ΕΣΠΑ, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης, μετά το επιτυχές αποτέλεσμα της πρόσφατης πρόσκλησης στο πρόγραμμα για την ενίσχυσή τους με 250 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ.

Η Περιφέρεια Αττικής, έχοντας ολοκληρώσει την αξιολόγηση, με την έγκριση των 9.617 αιτημάτων χρηματοδότησης για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, μετέφερε πόρους από το ΠΕΠ Αττικής στον ενδιάμεσο φορέα (ΕΦΕΠΑΕ/ΕΛΑΝΕΤ), ο οποίος έχει την ευθύνη για τον έλεγχο των αιτημάτων εκταμίευσης των επιχειρήσεων και για τη διενέργεια των σχετικών πληρωμών.

Μέχρι σήμερα έχει αποδοθεί μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε περισσότερες από 1.500 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, συνολικού ποσού άνω των 45 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ η αρμόδια επιτροπή εξετάζει τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν από τις επιχειρήσεις που δεν έλαβαν χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, σε κλάδους "πολύ μικρών" επιχειρήσεων (αυτοαπασχολούμενοι και μέχρι 9 εργαζόμενοι) τα ποσοστά εγκρίσεων ανά ΚΑΔ ήταν:

77.34 Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού πλωτών μεταφορών 80,5%

93.29 Δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας 72,6%

79.11 Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων 65,9%

55.10 Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα 65,2%

82.30 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων 64,2%

Στην κατηγορία των "μικρών" επιχειρήσεων (>10 εργαζόμενοι), τα υψηλότερα ποσοστά εγκρίσεων εμφανίζουν οι κλάδοι:

77.34 Ενοικίαση & εκμίσθωση εξοπλισμού πλωτών μεταφορών 81,8%

55.10 Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα 72,5%

79.11 Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων 70,0%

90.02 Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος 70,0%

82.30 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων 69,6%

Με την σχετική ολοκλήρωση της διαδικασίας ο κ. Πατούλης υπογράμμισε τη συνεχή μέριμνα της Περιφέρειας προς των επιχειρηματικό κόσμο ο οποίος επλήγη καίρια την περίοδο της πανδημίας. Ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται αντίστοιχο μέτρο επισημαίνοντας: "Πιστοί στις δεσμεύσεις μας συνεχίζουμε να στηρίζουμε την πληγείσα επιχειρηματικότητά και ταυτόχρονα σχεδιάζουμε νέα εργαλεία για την μετά covid εποχή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων της Περιφέρειας (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων), επλήγη σημαντικά, έχοντας απολέσει σημαντικό μέρος των εσόδων του".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ