Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας με το Brexit

Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας με το Brexit

Μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες ένα ταξίδι στο Λονδίνο να μοιάζει ανέφικτο ωστόσο η καθημερινότητα πολλών θα αλλάξει με την ενεργοποίηση του διαζυγίου της Βρετανίας με την Ε.Ε., κυρίως όσων προμηθεύονται προϊόντα από τη Βρετανία μέσω διαδικτύου.

Η ΑΑΔΕ αναφέρει ρητά σε σχετικές οδηγίες που έχει εκδώσει πως με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά, «η διακίνηση των εμπορευμάτων από τη χώρα μας και τα άλλα Κ-Μ προς το Ηνωμένο Βασίλειο και το αντίθετο, θα αντιμετωπίζεται διαδικαστικά με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνεται η διακίνηση εμπορευμάτων από και προς τρίτες χώρες, γεγονός που συνεπάγεται την υποχρεωτική πλέον τήρηση τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων για εμπορεύματα με προορισμό ή προέλευση το Ηνωμένο Βασίλειο». Αυτό σημαίνει πως κάθε προϊόν που έρχεται στην Ελλάδα προερχόμενο από τη Βρετανία (προφανώς συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχει προμηθευτεί κάποιος μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου) θα περνά από τελωνειακή διαδικασία. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να στρέψει τους καταναλωτές σε πλατφόρμες που λειτουργούν στην Ε.Ε. καθώς δεν ισχύουν οι τελωνειακές διαδικασίες για αγορές προϊόντων μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. Τονίζεται πως πολλές επιχειρήσεις λιανεμπορίου της Βρετανίας που έχουν μεγάλο πελατολόγιο στην Ε.Ε. δηλώνουν πως η εξυπηρέτηση των πελατών τους θα γίνεται από τις εντός της Ε.Ε. εγκαταστάσεις προκειμένου να αποφεύγεται ο σκόπελος του τελωνείου και των ενδεχόμενων δασμών.

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την Ε.Ε. έχει τις εξής επιπτώσεις:

  • Το ΗΒ γίνεται «τρίτη χώρα» για τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27 (εφεξής ΕΕ27),
  • Δεν υφίσταται πλέον η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών μελών της ΕΕ27,
  • Απαιτούνται τελωνειακές διατυπώσεις για τη διακίνηση των εμπορευμάτων μεταξύ των δύο μερών, το ΗΒ δεν θα έχει πρόσβαση στα τελωνειακά συστήματα πληροφορικής της ΕΕ27, πλην της πρόσβασης στο NCTS ως χώρα της κοινής διαμετακόμισης.
  • Κατά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου το ΗΒ προσχωρεί αυτόνομα στη σύμβαση περί κοινού καθεστώτος διαμετακόμισης και ως εκ τούτου μπορεί να κάνει χρήση του καθεστώτος κοινής διαμετακόμισης και να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στο Νέο Μηχανογραφημένο Σύστημα Διαμετακόμισης (NCTS) και σε άλλα σχετικά συστήματα ως συμβαλλόμενο μέρος της εν λόγω σύμβασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ