Πράσινο φως από Κομισιόν για την εκταμίευση 765 εκατ. ευρώ μέσω ESM

Πράσινο φως από Κομισιόν για την εκταμίευση 765 εκατ. ευρώ μέσω ESM

Παρά την πανδημία η Ελλάδα υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Με βάση τα συμπεράσματα της έκθεσης η Κομισιόν προτείνει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να εκταμιευτεί η δόση των 765 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.

Παρά τις πολύ αντίξοες συνθήκες που είχαν ως αποτέλεσμα να δοθεί βάρος σε πιο άμεσες προτεραιότητες η Ελλάδα έχει επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων κατά τους τελευταίους μήνες, αναγνωρίζει η Κομισιόν στην έκθεσή της. Ως σημαντικότερη μεταρρύθμιση η Κομισιόν χαρακτηρίζει τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ενώ για τις οικονομικές προοπτικές εκτιμάται ότι η μείωση στις τιμές ενέργειας θα μειώσει φέτος τον πληθωρισμό, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού αναμένεται να επιβραδύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν έκαναν λόγο για ύφεση 9% φέτος και ανάκαμψη 5% το 2021, όμως οι εκτιμήσεις αυτές έγιναν πριν από την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας. Λόγω των μέτρων και της κατάστασης της οικονομίας το χρέος αναμένεται να φτάσει το 207% του ΑΕΠ φέτος από 180,5% το 2019 και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το 2021. Όσον αφορά στις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφώνονται στο 15% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια, εκτιμά η Κομισιόν.

8η έκθεση ενισχυμένη εποπτείας (στα Αγγλικά)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ