ΕΚΤ: Μπορεί και χωρίς τους Γερμανούς

ΕΚΤ: Μπορεί και χωρίς τους Γερμανούς

Σχέδιο που προβλέπει τη συνέχιση της αγοράς ομολόγων ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας επεξεργάζεται η ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προθεσμία τριών μηνών να απαντήσει στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, για να δικαιολογήσει τις μεγάλης κλίμακας αγορές κρατικών ομολόγων που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα. Διαφορετικά, η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Bundesbank, δεν θα συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα.

Εάν συμβεί αυτό, σημειώνει το Reuters επικαλούμενο παράγοντες που έχουν γνώση των διαβουλεύσεων, η ΕΚΤ ή οι άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα αποκτήσουν το ποσοστό της Bundesbank και θα αγοράζουν γερμανικά ομόλογα. Η ΕΚΤ είναι επίσης πιθανό να κινηθεί νομικά κατά της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, σημειώνει το Reuters. Άλλωστε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν αντέδρασε στην απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου προειδοποιώντας με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει στηρίξει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά η απόφασή του αγνοήθηκε από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, ανοίγοντας μία νέα σύγκρουση της Γερμανίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει εμφανισθεί έως τώρα αισιόδοξη ότι ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να αποφευχθεί. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σε υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός της νωρίτερα στον μήνα ότι το θέμα «μπορεί να λυθεί» αν η ΕΚΤ εξηγήσει το σχέδιό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ