Συμφωνία στο Eurogroup για τη χρηματοδότηση μέσω ESM

Συμφωνία στο Eurogroup για τη χρηματοδότηση μέσω ESM

Στα χαρακτηριστικά του μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητα για την υποστήριξη των χωρών τους συμφώνησαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Συμφωνήσαμε στα χαρακτηριστικά και την τυποποιημένη πρόσβαση στην Υποστήριξη για την Πανδημική κρίση που θα προσφέρει ο ESM. Επιβεβαιώσαμε πως όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης πληρούν τα κριτήρια για πρόσβαση στη συγκεκριμένη πιστωτική γραμμή» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά το πέρας της σημερινής τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με την απόφαση, κάθε κράτος μέλος μπορεί να λάβει ως και 2% του ΑΕΠ του (με δεδομένα 2019) από την εν λόγω πιστωτική γραμμή και για τη χρηματοδότηση υπηρεσιών υγείας, πρόληψης και θεραπείας που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Το Eurogroup εκτιμά ότι ο ESM θα επικυρώσει τη συμφωνία νωρίτερα από την 1η Ιουνίου 2020.

Το σχέδιο προβλέπει πως η αποπληρωμή των ποσών που θα λάβει κάθε χώρα θα ολοκληρωθεί όχι αργότερα από μία δεκαετία, ενώ αιτήσεις για πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Υπολογίζεται πως το συνολικό μέγεθος της πιστωτικής γραμμής του ESM μπορεί να φτάσει τα 500 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων δανειακών εγγυήσεων), ενώ από το ανακοινωθέν του Eurogroup απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε αμοιβαιοποίηση χρέους ή την έκδοση «κορονο-ομολόγων» όπως ζητούσαν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν τα θετικά της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ πρόκειται για μια «εξαιρετική συμφωνία… 500 εκατ. ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα. Ερχεται ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας. Η Ευρώπη ορθώνει το ανάστημά της για να αντιμετωπίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Ιταλός ομόλογός του Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι υποσχέθηκε πως στη Σύνοδο Κορυφής θα κατατεθεί ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρώπης, ενώ ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βέπκε Χουκστρα έκανε λόγο για ολοκληρωμένο πακέτο και για μια λογική συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα.

«Συνδυάζοντας αυτό το πακέτο με όσα κάνει ήδη η ΕΚΤ έχουμε μία συμφωνία που έγινε με ταχύτητα που απουσίαζε όταν η Ευρώπη αντιμετώπιζε παρόμοιες προκλήσεις πριν από δέκα χρόνια» ήταν το σχόλιο του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Πάσκαλ Ντονοχιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ