Στο φως οι εκτιμήσεις για την ύφεση

Εν μέσω ρευστού σκηνικού οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν

Στο φως οι εκτιμήσεις για την ύφεση

Μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4,7% ως 7,9% αναμένει το οικονομικό επιτελείο, ενώ η Κομισιόν θα ανακοινώσει σήμερα τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και κάθε κράτους μέλους ξεχωριστά.

Οι εαρινές προβλέψεις αναμένονται με έντονο ενδιαφέρον καθώς θα αποτυπώνουν τις εκτιμήσεις για την επίπτωση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία της Ε.Ε. Πολλοί αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ρευστή και πως κάθε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένη.

Οι χειμερινές προβλέψεις, οι οποίες βεβαίως είχαν εκδοθεί πριν η επιδημία χτυπήσει τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, ανέφεραν άνοδο της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 1,2% οτ 2020 και το 2021, ενώ για την Ε.Ε. αναμενόταν άνοδος 1,4% για καθένα από τα δύο έτη.

Για την Ελλάδα οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος και 2% το 2021, με τον πληθωρισμό στο 0,7% και 0,9% αντίστοιχα.

Reuters: Έρχονται δύο ελληνικές εκδόσεις ομολόγων

Οι εαρινές προβλέψεις αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στις 12 το μεσημέρι και θα θα απέχουν βεβαίως παρασάγγας από αυτές τις εκτιμήσεις, ενώ η Αθήνα φέρεται να ετοιμάζει διπλή έξοδο στις αγορές για το διάστημα έως το τέλος του 2020. Σύμφωνα με το Reuters το οικονομικό επιτελείο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αναβληθεί η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, καθώς και η μείωση στον αριθμό των εκδόσεων εντόκων γραμματίων. Κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters αναφέρθηκε στα σχέδια για δύο εκδόσεις ομολόγων με στόχο τη συγκέντρωση 4 δισ. ευρώ. Εως σήμερα και από την έναρξη της χρονιάς η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει δύο εκδόσεις ομόλογων, ενός 15ετούς και ενός 7ετούς, αντλώντας από τις αγορές 4,5 δισ. Όσο για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις αρχές του φθινοπώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ