Στο τραπέζι των 27 της Ε.Ε. το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο τραπέζι των 27 της Ε.Ε. το Ταμείο Ανάκαμψης

Η λειτουργία ενός νέου φορέα που θα χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη στην Ε.Ε. αναμένεται να αποτελέσει το κύριο θέμα συζήτησης στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η ιδέα της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης ωριμάζει εντός της Ε.Ε. σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, το οποίο προσθέτει πως σε μία επί ίσοις όροις ανάκαμψη θα παραμείνουν στο περιθώριο τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. «Προτείνω να αναθέσουμε στην Κομισιόν την ανάλυση των αναγκών με ακρίβεια και αν επανέλθει με μια πρόταση για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση» αναφέρει στην πρόσκλησή του προς τους 27 ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η Κομισιόν αναμένεται να επανέλθει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με συγκεκριμένες προτάσεις. Οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές ανάγκες της Ε.Ε. ποικίλουν αλλά οι περισσότερες βρίσκονται άνω του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη δεν αναμένεται να καταλήξει σε οριστική συμφωνία, προειδοποιεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε. Μιλώντας χθες στην ιταλική Γερουσία τόνισε πως η Ρώμη δεν θα θέσει βέτο στη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δεδομένου ότι χώρες όπως η Ισπανία έχουν δηλώσει πως ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση των πιστωτικών του γραμμών. Πρόσθεσε όμως πως ο ESM δεν αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την Ιταλία, «δείχνοντας» εμμέσως πλην σαφώς στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου.

Γαλλία και Ισπανία έχουν παρουσιάσει προτάσεις για την έκδοση ευρω-ομολόγου αλλά συναντούν τη σφοδρή αντίσταση των χωρών του Βορρά και κυρίως της Ολλανδίας. Υπέρ της κοινής έκδοσης χρέους έχει ταχθεί και η Αθήνα. «Η πανδημία απαιτεί συντονισμό τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι αρκετά ισχυρή και έτοιμη να ανταπεξέλθει μόνη της στις τεράστιες επιβαρύνσεις που γεννά η πανδημία. Πιστεύουμε σε ένα ισχυρό ταμείο ανάκαμψης με αρκετούς πόρους» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο Ταμείο θα πρέπει να προσφέρει κυρίως επιχορηγήσεις με χρηματοδότηση η οποία θα προέρχεται κυρίως από κοινή έκδοση χρέους. «Κι αυτό γιατί κάτι τέτοιο εξασφαλίζει χαμηλότερα επιτόκια συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και κατανέμοντας ομοιόμορφα το κόστος προσαρμογής στις σημερινές και τις μελλοντικές γενεές των φορολογούμενων», δήλωσε χθες και στη διάρκεια εκδήλωσης του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ