ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα έχει το 2020 τη μεγαλύτερη ύφεση στον κόσμο - Εκτόξευση και για την ανεργία

Αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα βάσει των προβλέψεων του ΔΝΤ: βλέπει ύφεση 10% για το 2020, το μεγαλύτερο ποσοστό μετά το Σαν Μαρίνο και την Βενεζουέλα

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα έχει το 2020 τη μεγαλύτερη ύφεση στον κόσμο - Εκτόξευση και για την ανεργία

Το ΔΝΤ τοποθετεί στο -6,6 της ύφεση για την Ευρώπη ενώ για την Ιταλία προβλέπει ύφεση 9,1% και για την Ισπανία 8%. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα υπάρξει μερική ανάκτηση του χαμένου εδάφους το 2021 καθώς τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης για την Ελλάδα στο 5,1%. Αυτή η επίδοση, εκτιμάται ότι θα είναι λίγο καλύτερη συγκριτικά με τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης για την Ευρώπη. Η ανάπτυξη για την Ευρώπη υπολογίζεται από το ΔΝΤ για το 2021 στο 4,5%.

Εξίσου εφιαλτική είναι η πρόβλεψη του Ταμείου και για την πορεία της ανεργίας. Ο δείκτης αναμένεται να εκτοξευτεί στο 22,3% φέτος και να συγκρατηθεί στο 19% το 2021. Επίσης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα είναι αρνητικό σε ποσοστό 6,5% και θα παραμείνει ελλειμματικό και το 2021 σε ποσοστό 3,4%. Όσο για τον πληθωρισμό προβλέπεται ότι θα είναι αρνητικός φέτος κατά 0,5% για να φτάσει σε θετικό έδαφος το 2021 (+1%).

Τα «κακά» σενάρια

Το ζητούμενο στο σενάριο του ΔΝΤ είναι ότι προβλέπει κορύφωση της κρίσης μέσα στο δεύτερο τρίμηνο και σταδιακή αποκατάσταση της κατάστασης το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ωστόσο περιγράφει δύο επιπλέον, δυσμενή, εναλλακτικά σενάρια. Στο σενάριο που υπάρξει ένας δεύτερος γύρος υγειονομικής κρίσης το φθινόπωρο, τότε υπολογίζει ότι η ύφεση θα είναι κατά 3% μεγαλύτερη φέτος. Δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδος θα φτάσει στο 13%.

Στο 3ο σενάριο, αν η κρίση υγείας κρατήσει έως και το 2021,τότε υπολογίζει πως και τον επόμενο χρόνο θα υπάρξουν πιέσεις στο ΑΕΠ της τάξης του 8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ