Τι (και ποιους) θα περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης

Τι σημαίνουν στην πράξη οι παρατάσεις που ανακοινώθηκαν χθες για την πληρωμή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων

Τι (και ποιους) θα περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης

Πριν από το τέλος Μαρτίου θα ανακοινωθεί το δεύτερο πακέτο οικονομικών μέτρων από την κυβέρνησης. Δεδομένη θεωρείται προς το παρόν η διεύρυνση του καταλόγου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος να πληρώσουν τρεις ή τέσσερις μήνες αργότερα τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις του Μαρτίου. Η δεύτερη φάση θα καλύπτει και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί κατακόρυφη μείωση εσόδων ανεξάρτητα από το αν έχει ζητηθεί από το κράτος η πλήρης διακοπή της λειτουργίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών (όπως ισχύει αυτή τη στιγμή). Μετά την συνεδρίαση του Eurogroup που προγραμματίζεται για την επόμενη Δευτέρα 16 Μαρτίου, θα σχεδιαστούν και τα μέτρα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των επαγγελματιών που θα πληγούν ή που έχουν ήδη πληγεί από τον κορωνοϊό. Η εξειδίκευση θα γίνει αφού εκτιμηθεί ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος. 

«Οι όποιες αποφάσεις θα έχουν εθνικά και όχι τοπικά χαρακτηριστικά» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη επισημαίνοντας ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν πριν από το τέλος Μαρτίου. Το βάρος πάντως από το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται στο να υπάρξουν μέτρα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης. Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι σημαντικές και ήδη διατυπώνονται προβλέψεις για απώλειες που θα φτάσουν έως και το 1% του ΑΕΠ δηλαδή κοντά στα δύο δις. ευρώ από το φετινό ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν μετά το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ισχύσουν για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν στην πράξη. Ουσιαστικά, το τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Ο ΦΠΑ που είναι πληρωτέος στο τέλος Μαρτίου (και αφορά στις συναλλαγές του Φεβρουαρίου για τις εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία) θα πληρωθεί στο τέλος Ιουλίου μαζί με τον ΦΠΑ των συναλλαγών που αφορούν στον μήνα Ιούνιο. Οι επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία (και κανονικά πρέπει να πληρώσουν ΦΠΑ για το πρώτο τρίμηνο στο τέλος Απριλίου) προς το παρόν δεν έχουν κάποια διευκόλυνση ακόμη και αν δραστηριοποιούνται στους νομούς στους οποίους έχουν επιβληθεί τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης.
  2. Τον Ιούλιο μπορούν να πληρωθούν όλες οι βεβαιωμένες οφειλές καθώς και οι δόσεις ρύθμισης τμηματικής καταβολής που είναι πληρωτέες μέχρι το τέλος Μαρτίου. Η παράταση, αφορά μόνο στις δόσεις του Μαρτίου και όχι όλου του 4μηνου. Δηλαδή, ο οφειλέτης μπορεί να πληρώσει τη ρύθμιση του Μαρτίου τον Ιούλιο (καταβάλλοντας ταυτόχρονα και τη δόση του Ιουλίου εφόσον υπάρχει) αλλά τις ενδιάμεσες δόσεις (Απριλίου, Μαίου, Ιουνίου) θα πρέπει να τις πληρώνει κανονικά.
  3. Τον Ιούνιο μπορούν να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά και οι δόσεις ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών που είναι πληρωτέες μέχρι το τέλος Μαρτίου. Και πάλι, το μέτρο αφορά προς το παρόν τις επιχειρήσεις η οικονομική δραστηριότητα των οποίων διακόπηκε για τουλάχιστον 10 ημέρες με κρατική εντολή.

Εκτός από τη διεύρυνση του καταλόγου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που θα τύχουν ανάλογης διευκόλυνσης, στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν και άλλες παρατάσεις καθώς ανεξάρτητα από το αν μια επιχείρηση έχει διακόψει τη λειτουργία της ή όχι, η αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά είναι μεγάλη. Ήδη οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να ισχύσει για όλα τα ακίνητα η δυνατότητα παράτασης στην προθεσμία δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών μέχρι το τέλος Ιουνίου και όχι να αφορά μόνο στα ακίνητα που θα τακτοποιηθούν πολεοδομικά μετά το τέλος Μαρτίου. Το συγκεκριμένο αίτημα αναμένεται να γίνει δεκτό καθώς οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι λίγες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ