Μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ στα ελληνικά ομόλογα τι;
Νέα έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές - Νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ - μπαράζ ομολογιακών εκδόσεων από μεγάλες επιχειρήσεις

Το μπαράζ θετικών ειδήσεων των τελευταίων ημερών οδήγησε τελικώς στο πολυπόθητο ιστορικό ρεκόρ στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου. Με κατακόρυφη πτώση η οποία έφτασε ακόμη και πάνω από το 7%, έσπασε προς τα κάτω το φράγμα του 1% στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει ήδη προετοιμάσει τις επόμενες κινήσεις για να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα. Το επόμενο βήμα, θα είναι η έκδοση ομολόγου με διάρκεια μικρότερη των 10 ετών ώστε το κόστος δανεισμού να πέσει ακόμη και κάτω από τη μισή ποσοστιαία μονάδα.
Με την άντληση 2 δισ. ευρώ με αυτό το κόστος, θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την νέα πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να προχωρήσει μόνο αν εκπληρωθεί η βασική προϋπόθεση η οποία είναι η εξής: να αποπληρωθεί το τμήμα του δανείου του ΔΝΤ με ένα άλλο δάνειο το οποίο θα έχει αισθητά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με αυτό του Ταμείου (σ.σ το οποίο στην προκειμένη περίπτωση διαμορφώνεται στο 1,9%). Το πολύ θετικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά για τους ελληνικούς τίτλους είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει και σε «επικαιροποίηση» του φετινού προγράμματος δανεισμού του ΟΔΔΗΧ. Ο Οργανισμός έχει θέσει το ανώτατο όριο δανεισμού στο επίπεδο των 8 δισ. ευρώ προκειμένου να αποπληρωθεί το ΔΝΤ αλλά και να μειωθεί αισθητά η έκθεση στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Πλέον, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο τα νέα δάνεια να ξεπεράσουν τα 9 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ένας ακόμη στόχος: να «γεμίσει» το καλάθι των ελληνικών εκδόσεων με ακόμη περισσότερες λήξεις. Το περυσινό 5ετές ομόλογο έχει γίνει πλέον 4ετές οπότε μια νέα έκδοση 5ετούς, θα προσθέσει μια ακόμη ελληνική λήξη στα monitor των ξένων επενδυτών.
Σε ένα ευρύτερα θετικό περιβάλλον για τα ομόλογα -χθες εκτός από την απόδοση του ελληνικού 10ετούς, αισθητή πτώση άνω του 5% σημειωνόταν και στον αντίστοιχο ιταλικό τίτλο- η Ελλάδα έχει θετικές ειδήσεις να προβάλλει προκειμένου να διατηρήσει ζωντανό το αγοραστικό ενδιαφέρον:
- Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκδοση του πρώτου ελληνικού 15ετούς ομολόγου μετά την έξοδο από τα μνημόνια και μάλιστα με ελκυστική απόδοση κάτω του 2%. Όσοι αγόρασαν το ελληνικό 15ετές, ήδη καταγράφουν κέρδη καθώς σημαντική υποχώρηση καταγραφόταν χθες και στον συγκεκριμένο τίτλο.
- Οι ελληνικές τράπεζες ολοκληρώνουν με επιτυχία τις δικές τους εκδόσεις ομολόγων. Χθες ήταν η σειρά της Τράπεζας Πειραιώς να αντλήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ με χαμηλότερη απόδοση του αναμενόμενου αλλά και προσφορές που ξεπέρασαν τα 4 δις. ευρώ.
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να αναθεωρήσει προς το θετικότερο την πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας κατά τη διάρκεια του 2020. Επίσης, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ότι το 2019, έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης (τουλάχιστον) 2%
- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -όπως προέκυψε από δηλώσεις της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ αφήνει πλέον ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αλλά και οι τίτλοι των ελληνικών τραπεζών.
- Μετά την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αναβαθμίσεις. Οι επόμενες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στην άνοιξη.
Ο βασικός στόχος του ΟΔΔΗΧ αυτή τη στιγμή είναι να εξασφαλίσει δανεικό χρήμα με κόστος αισθητά χαμηλότερο από το 1,9% που είναι η επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου από την οφειλή προς το ΔΝΤ. Για να «περάσει» από το Eurogroup και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας η νέα πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου (σ.σ αυτή τη φορά θα αφορά στις δόσεις του 2021 συνολικού ύψους περίπου 2 δις. ευρώ) θα πρέπει η αποπληρωμή να χρηματοδοτηθεί με φθηνότερο δάνειο. Γι’ αυτό και θα δρομολογηθεί η έκδοση 5ετούς ή 7ετούς δανείου άμεσα με διπλό στόχο: Πρώτον, να «γεμίσει» η καμπύλη του χρέους και των ομολόγων σε κυκλοφορία. Το 10ετές που εκδόθηκε πέρυσι έχει γίνει 9ετές, το 7ετές έχει μετατραπεί σε 6ετές και το 5ετές σε τετραετές. Έτσι, με την έκδοση ενός νέου 5ετούς ή 7ετούς ομολόγου θα προστεθεί άλλη μια χρονιά λήξης ελληνικού ομολόγου στον σχετικό κατάλογο. Η συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή μετά και την κατακόρυφη υποχώρηση που καταγράφηκε χθες. Ένα 5ετές ομόλογο θα μπορούσε να εξασφαλίσει αυτή τη στιγμή τα δύο δις. ευρώ με κόστος κοντά στη μισή ποσοστιαία μονάδα (σ.σ χθες η απόδοση του 5ετούς υποχωρούσε ακόμη και στο 0,3% με την πτώση να υπερβαίνει το 13%) συμβάλλοντας έτσι -ύστερα από την νέα αποπληρωμή- ακόμη περισσότερο στην νέα βελτίωση της καμπύλης του ελληνικού χρέους. O δεύτερος στόχος είναι να διασφαλιστεί το χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό με το οποίο έχει δανειστεί η Ελλάδα από το ΔΝΤ (1,9%) και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή.