Αυλαία για τον Μάριο Ντράγκι με προειδοποιήσεις

Θετικά σχόλια για την Ελλάδα από τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ

Αυλαία για τον Μάριο Ντράγκι με προειδοποιήσεις

Ως θετική εξέλιξη περιέγραψε τα αρνητικά επιτόκια που κατέγραψε πρόσφατα η Ελλάδα κατά την έκδοση εντόκων γραμματίων ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο Ιταλός οικονομολόγος, που ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής κρίσης και ο οποίος μάλλον θα πάρει μια θέση στην Ιστορία για τη φράση του ότι «θα κάνει ό,τι χρειάζεται» για να προστατεύσει το ενιαίο νόμισμα, υπογράμμισε πως τα αρνητικά επιτόκια συνιστούν επιτυχία για την Ελλάδα. Παράλληλα επιστράτευσε κολακευτικά σχόλια για τις ελληνικές κυβερνήσεις και τον λαό, σημειώνοντας πως «οι μεγάλες προσπάθειες έγιναν από τις κυβερνήσεις και τους Έλληνες πολίτες που χρειάστηκε να καταβάλουν μεγάλο τίμημα».

«Είναι καλή στιγμή για την Ελλάδα, σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε τρία ή τέσσερα χρόνια πριν, είναι μια καλή στιγμή για την Ευρώπη και τις χώρες της ευρωζώνης».

«Ξεκάθαρα η Ελλάδα είναι μια ιστορία επιτυχίας» πρόσθεσε ο Μ. Ντράγκι ενώ προειδοποίησε για κινδύνους από τυχόν ακύρωση των πολιτικών που υιοθετήθηκαν στο προηγούμενο διάστημα.

Αναφερόμενος σε θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος ο Ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως τα νεότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν προηγούμενες εκτιμήσεις για παρατεινόμενη αδυναμία στις δυναμικές ανάπτυξης της ευρωζώνης. Το τελευταίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης -που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο- θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, υποστήριξε και τόνισε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναπροσαρμόσει όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς ώστε να διασφαλίσει την κίνηση του πληθωρισμού προς την περιοχή-στόχο του 2%. Κάλεσε, τέλος, τις χώρες με δημοσιονομικές δυνατότητες να τις εκμεταλλευτούν και να δράσουν πιο αποτελεσματικά - μία δήλωση που αποτελεί σαφή αναφορά προς τη Γερμανία. Από την άλλη πλευρά, χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος θα πρέπει να επιδιώξουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στις ερωτήσεις για τα μελλοντικά του σχέδια. παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στη γυναίκα του, λέγοντας πως «αυτή θα ξέρει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ