Μετεκλογικό μαστίγιο και καρότο από τους Ευρωπαίους

Μετεκλογικό μαστίγιο και καρότο από τους Ευρωπαίους

Ακρογωνιαίο λίθο για τη βιωσιμότητα του χρέους χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Η δήλωση Σεντένο απαντά ουσιαστικά στη δηλωμένη πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση των στόχων που έχουν συμφωνηθεί. “Η πολιτική και η οικονομική πολιτική πρέπει να είναι ανθεκτική στους οικονομικούς και τους πολιτικούς κύκλους” είπε ο Μ. Σεντένο προσθέτοντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αξιοπιστία.

“Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις” ξεκαθάρισε, δίνοντας σαφές στίγμα θέσεων και προθέσεων. Ωστόσο δεν ήταν όλα αρνητικά για την Αθήνα, καθώς ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε ελαστικός στο ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου, λέγοντας πως η νέα κυβέρνησης μπορεί να έχει νέες φορολογικές προτεραιότητες.

Ουσιαστικά το Eurogroup θα περιμένει δείγματα γραφής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο προσεχές διάστημα και θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα στην επόμενη συνάντησή του τον Σεπτέμβριο. Από τις σημερινές δηλώσεις ξεχώρισε επίσης η κολακευτική αναφορά του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, για τους οποίους είπε πως ήταν πολύτιμοι συνομιλητές για την Κομισιόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ