Το Facebook βγάζει κρυπτονόμισμα και οι τραπεζίτες… αφρούς

Το Facebook βγάζει κρυπτονόμισμα και οι τραπεζίτες… αφρούς

Ήταν αναμενόμενο η ανακοίνωση του ψηφιακού νομίσματος Libra από το Facebook την περασμένη εβδομάδα να προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, ίσως όχι το είδος του ενδιαφέροντος που περίμενε η εταιρεία.

Γνωρίζοντας ότι κάθε του κίνηση παρακολουθείται στενά, μετά από τις σοβαρές υποθέσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων με κορυφαίο το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, το Facebook επιχείρησε να κρατήσει χαμηλό προφίλ. Ωστόσο όλοι αυτομάτως άρχισαν να μιλούν για το “κρυπτονόμισμα του Facebook” αφήνοντας στην άκρη τους άλλους εταίρους, όπως είναι η PayPal, η Visa και η Uber. Συνολικά πίσω από το ψηφιακό νόμισμα Libra βρίσκονται αυτή τη στιγμή 27 εταιρείες και οργανώσεις και ο αριθμός τους είναι βέβαιο πως θα τριπλασιαστεί τους ερχόμενους μήνες. Η προοπτική ενός γρήγορου, ανοικτού και ψηφιακού μηχανισμού που θα είναι εύκολα προσιτός για τους περίπου 2 δισ. ανθρώπους που είναι σήμερα εκτός τραπεζικού συστήματος ακούγεται εξαιρετικά ελκυστική.

Αλλά δεν χάρηκαν όλοι.

O Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ ήταν ο πρώτος που σήκωσε το γάντι που πέταξε το Facebook (και οι συνεργάτες του) στο παραδοσιακό νομισματικό σύστημα μίλησε για την ανάγκη να μπουν κανόνες στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων.

Το ίδιο ακριβώς είπε και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και βασικό στέλεχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. Η Γαλλία ετοιμάζει πυρετωδώς μία έκθεση για τα ψηφιακά νομίσματα και θα την παρουσιάσει στη Σύνοδο των G7 στην οποία είναι οικοδέσποινα.

Ο Τζερόμ Πάουελ πρόεδρος της Fed, της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, από τον οποίο οι δημοσιογράφοι ζήτησαν επίσης σχόλιο, απέφυγε να τοποθετηθεί αφού όπως είπε τα κρυπτονομίσματα δεν εμπίπτουν στον έλεγχο της τράπεζας.

Κάτι όμως που μοιραία θα συμβεί και πιο γλαφυρά από όλους το είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ: “Ο,τιδήποτε λειτουργεί σε αυτό τον κόσμο γίνεται αυτομάτως συστημικό και θα υπόκειται στα υψηλότερα πρότυπα ρύθμισης”. Η στιγμή αυτή είναι μάλλον πολύ κοντά.

Η Financial Action Task Force, ένας φορέας που δημιουργήθηκε πριν από τριάντα χρόνια με κύριο αντικείμενο να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, έδωσε χθες ένα ξεκάθαρο σήμα με οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθούν τα ψηφιακά ανταλλακτήρια, εκεί δηλαδή που γίνονται οι αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων. Οι διαχειριστές των ανταλλακτηρίων θα πρέπει να διατηρούν αρχεία με τα στοιχεία των κατόχων των κρυπτονομισμάτων καθώς και όλων όσοι μετέχουν σε μια αγοραπωλησία, βάζοντας έτσι τέρμα στην ανωνυμία που χαρακτήριζε σήμερα τον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων.
Η αναγγελία δεν πτόησε καθόλου τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων που ίσως να “διάβασε” την είδηση ως μια προσπάθεια νοικοκυρέματος του χώρου και αποβολής των ύποπτων στοιχείων.

Το Bitcoin έσπασε το φράγμα των 10.000 δολαρίων και έφτασε πολύ κοντά στις 11.000 δολάρια μέσα σε ένα 24ωρο, προϊδεάζοντας για ένα από κάθε άποψη θερμό καλοκαίρι και ένα θερμότερο, ίσως, φθινόπωρο με αρκετούς να αναρωτιούνται αν υπάρχει πια δυναμική για το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα να ξεπεράσει αυτή τη φορά ακόμα και τα 20.000 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ