«Πράσινο φως» από τον ESM για τα μέτρα του χρέους - Έγκριση και για την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Στο 1 δισ. ευρώ τα οφέλη για την Ελλάδα - Τα χρήματα δεν μπορούν να διατεθούν για κοινωνικές παροχές παρά μόνο για την αποπληρωμή του χρέους - Δεν υπήρξαν αντιρρήσεις από τις χώρες της Ευρωζώνης για την αποπληρωμή του ΔΝΤ

«Πράσινο φως» από τον ESM για τα μέτρα του χρέους - Έγκριση και για την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Εγκρίθηκαν –όπως αναμενόταν- τα θετικά μέτρα για το χρέος συνολικού ύψους περίπου ενός δις. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η Ελλάδα θα εισπράξει άμεσα περίπου 747 εκατ. ευρώ ενώ εξασφαλίζει και όφελος της τάξεως των 329 εκατ. ευρώ από την μείωση τόκων. Η επόμενη αντίστοιχη απόφαση αναμένεται ύστερα από τουλάχιστον έξι μήνες και σε κάθε περίπτωση μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Όπως ανακοίνωσε ο ESM, το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε την επιστροφή των €103 εκατ. από την ενίσχυση του επιτοκιακού περιθωρίου (step-up margin) που πλήρωσε η Ελλάδα για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 17 Ιουνίου 2018. Αποφάσισε επίσης, για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019, να μειώσει στο μηδέν το 2% από την ενίσχυση του περιθωρίου το οποίο θα έπρεπε διαφορετικά να καταβληθεί σε ορισμένα δάνεια του EFSF. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περίπου €226 εκατ., ενώ το συνολικό όφελος για την Ελλάδα από τις εν λόγω αποφάσεις αναμένεται να φτάσει τα €329 εκατ. Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πραγματοποιήσει μεταφορά ποσών που θα φτάνουν τα έσοδα που προήλθαν από τα SMP/ANFA, ύψους €644,42 εκατ.

"Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίζει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε στο πλαίσιο του προγράμματος", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην αλλάξει το step-up margin δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί της δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον EFSF/ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει πάνω από €200 δισ. σε δάνεια προς την Ελλάδα. Η συνέχιση στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας και την οικονομία της χώρας, ενώ θα διευκολύνει επίσης την αποπληρωμή των δανείων", προσθέτει. Διευκρινίζει τέλος ότι η μεταφορά των κερδών από τα SMP/ANFA δεν είναι δάνειο, ενώ μαζί με τη μείωση του περιθωρίου και τις τρέχουσες επιστροφές, το τελευταίο "πακέτο αντιπροσωπεύει κοντά στο €1 δισ. για την Ελλάδα".

Η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στο Euroworking Group (ουσιαστικά είναι οι ίδιοι άνθρωποι με άλλο καπέλο) την πρόταση για πρόωρη μερική αποπληρωμή του χρέους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως έγινε γνωστό, κανένα κράτος μέλος δεν εξέφρασε αντίρρηση (σ.σ η διαδικασία προβλέπει ότι δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις χώρες μέλη να εκφράζουν αντιρρήσεις). Η διαδικασία για την ολοκλήρωση της μερικής αποπληρωμής θα προχωρήσει άμεσα ενώ θα ακολουθηθεί η αντίστοιχη διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ