Τo Eurogroup άφησε… μετεξεταστέα την Ελλάδα

Η δόση των 994 εκατ. ευρώ «κόλλησε» στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη – Στο EWG του Μαρτίου η σκυτάλη για να κρίνει αν θα κλείσει η μεταμνημονιακή αξιολόγηση τον Απρίλιο

Τo Eurogroup άφησε… μετεξεταστέα την Ελλάδα

Το Eurogroup δεν άναψε το πράσινο φως για το κλείσιμο της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας καθώς διαπίστωσε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες στον κατάλογο των 16 εκκρεμών θεμάτων.

Κυριότερη εξ’ αυτών, το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι εκκρεμεί να εξεταστεί αν το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας συνιστά «κρατική βοήθεια» προς τις τράπεζες. Όπως είπε και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τις επόμενες ημέρες θα επιχειρηθεί να κλείσουν οι εκκρεμότητες ώστε στην επόμενη συνεδρίαση του EWG να ελεγχθεί η ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων. Αν αυτό συμβεί, η ενεργοποίηση των επόμενων μέτρων για το χρέος θα εξεταστεί στο Eurogroup της 5ης Απριλίου όπως είπε ο κ. Σεντένο.

Οι θετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων, περισσότερο έγιναν για να μην σταλεί λανθασμένο μήνυμα στις αγορές. Γι’ αυτό και οι τρεις αξιωματούχοι –Σεντένο, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ- έδωσαν πολύ μεγάλο βάρος στο να φανεί ότι το θέμα με τα 994 εκατ. ευρώ θα κλείσει πολύ σύντομα ενώ προέβαλαν σειρά ελληνικών επιτευγμάτων όπως η προοπτική εμφάνισης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% και για το 2019, η έξοδος στην αγορά των ομολόγων κλπ.

Η δόση ουσιαστικά «κόλλησε» στο διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη» για το οποίο εδώ και εβδομάδες γίνεται λόγος για «πρόοδο» χωρίς όμως να επιτυγχάνεται η τελική λύση. «Κόλλησε» όμως και εξαιτίας άλλων εκκρεμοτήτων μεταξύ των οποίων η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και της πορείας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Τα 994 εκατ. ευρώ δεν είναι ένα ακόμη δάνειο αλλά ποσό «χάρισμα» όπως επισήμανε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Μάλιστα, τα 664 εκατ. ευρώ, θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους ενώ τα υπόλοιπα 330 εκατ. ευρώ είναι χρήματα που θα εξοικονομηθούν από το σκέλος των δαπανών και συγκεκριμένα από το κονδύλι των τόκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ