Η πολιτική αστάθεια και τα σχέδια για την πρώτη κατοικία

Η πολιτική αστάθεια και τα σχέδια για την πρώτη κατοικία

Η πολιτική αβεβαιότητα, τα άλυτα προβλήματα της οικονομίας όπως τα «κόκκινα» δάνεια και οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις συνθέτουν ένα σκηνικό πιέσεων στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Ο τραπεζικός κλάδος στις τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφει βουτιά, ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και συνεχίζεται η μείωση στο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει υποχωρήσει πάνω από 16% από την αρχή της εβδομάδας, ενώ σε βάθος χρόνου 52 εβδομάδων έχει υποχωρήσει κατά 59%.

Οι εκλογές θεωρούνται «θετικό ρίσκο» από τους αναλυτές, με τη Citigroup να σχολιάζει πως οι πρόσφατες εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν αυξήσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την άνοιξη. Μια συντηρητική κυβέρνηση στην Αθήνα, αναφέρει η Citigroup, θα είναι πιο φιλική για τις αγορές και το επιχειρείν, αν και αναμένεται να παραμείνει δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης, δεδομένου του κατακερματισμού στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό αυξάνει τους κινδύνους για την οικονομία καθώς είναι πιθανό να οδηγήσει σε «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων και των κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων, ενώ θα στείλει αρνητικά μηνύματα στους επενδυτές, σε μια στιγμή που η χώρα επιδιώκει την ουσιαστική της επιστροφή στις αγορές.

Ομως κατά κοινή ομολογία το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένουν τα κόκκινα δάνεια για τις τράπεζες, που πρόκειται να συζητηθούν εξαντλητικά στις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης, δανειστών και τραπεζών. Ήδη στα σκαριά βρίσκονται δύο σχέδια:
Το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπει τη δημιουργία Εταιρίας Ειδικού Σκοπού και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, που στηρίζεται στον αναβαλλόμενο φόρο, με το πρώτο να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες εφαρμογής, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Δείτε τι γράφει το fpress.gr για το ποιο σχέδιο προκρίνει η κυβέρνηση για τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ