Στην Αθήνα η Μέρκελ, στις Βρυξέλλες ο Χουλιαράκης

Στην Αθήνα η Μέρκελ, στις Βρυξέλλες ο Χουλιαράκης

Την ώρα που η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καταφθάνει στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης θα κληθεί να δώσει διευκρινίσεις στο EuroWorking Group.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Euroworking Group (EWG) ο κ. Χουλιαράκης θα κληθεί να δώσει διευκρινίσεις για μια σειρά κυβερνητικών κινήσεων όπως η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται αυξημένη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές.

Επίσης, το EWG αναμένεται να ασχοληθεί με τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αύξηση στον κατώτατο μισθό, αλλά και τις παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα για τα «κόκκινα» δάνεια.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης οι μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει πίσω και θα περάσουν από το "μικροσκόπιο" των εκπροσώπων των θεσμών κατά τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία αναμένεται για την τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει στις μεταρρυθμίσεις και να επιμείνει στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Εάν η κυβέρνηση δεν κλείσει γρήγορα και με επιτυχία την αξιολόγηση κινδυνεύει να χάσει την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 600 εκατ. ευρώ από τα ANFA’s και SMP’s ενώ παράλληλα θα στείλει αρνητικό σήμα τις αγορές την ώρα που αναζητά "παράθυρο" ευκαιρίας για έξοδο σε αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ