Κτηματολόγιο: Δηλώστε τα ακίνητα, αλλιώς θα τα χάσετε

Ποια είναι τα προβλήματα και τι πρέπει να προσέξετε

Κτηματολόγιο: Δηλώστε τα ακίνητα, αλλιώς θα τα χάσετε

Με απλά βήματα, γρήγορα και απλά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο που άλλοτε θα τους έπαιρνε χρόνο για να τις πραγματοποιήσουν.

Ήδη έχει ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων ένταξης στο Κτηματολόγιο για 12 νέες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για τις περιοχές Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Άρτας, Λευκάδας, Γρεβενών, Ροδόπης, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Αρκαδίας, Θάσου, Μεγάρων και Οινόης.

Από τις 19 Νοεμβρίου τρέχει η διαδικασία κτηματογράφησης για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος, Κως, Κάλυμνος και Κάρπαθος).

Από τις αρχές του 2019 θα λειτουργήσει γραφείο κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα. Θα εξυπηρετήσει τις περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοπονήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Έως το τέλος του έτους θα λειτουργήσει γραφείο κτηματογράφησης και στη Θεσσαλονίκη. Θα εξυπηρετήσει τις περιοχές: Ξάνθη, Δράμα, Χαλκιδική, Καστοριά και Φλώρινα.

Ποιοι θα τα χάσουν

Στην οριστική κατοχή του δημοσίου αναμένεται να περιέλθουν τους ερχόμενους μήνες δεκάδες χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα (διαμερίσματα, αποθήκες, καταστήματα, οικόπεδα, κατοικίες κλπ) αλλά και αγροτικές εκτάσεις που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο από τους ιδιοκτήτες τους, εντός συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών, ή τους κληρονόμους τους ή πιθανόν ακόμη και να εγκαταλείφθηκαν από ιδιοκτήτες που πέθαναν.

Οσα ακίνητα θα χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», μετά τη λήξη των χρονικών προθεσμιών της κτηματογράφισης ανά περιοχή θα δημεύονται πλέον από το δημόσιο αποτελώντας περιουσία του η οποία θα μεταφερθεί στο Υπερταμείο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός των ακινήτων και εκτάσεων «αγνώστου ιδιοκτήτη» υπερβαίνει τις 200.000 με το 1/3 από αυτά να αποτελεί ιδιωτική περιουσία που δεν δηλώθηκε πριν από χρόνια με την έναρξη του κτηματολογίου σε κάθε δήμο και περιοχή της χώρας και σύντομα σε ορισμένες από αυτές λήγει η καταληκτική ημερομηνία.

Να σημειωθεί ότι ένταση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα Βριλήσσια όπου κάτοικοι διαμαρτύρονται για τη διεκδίκηση ακινήτων από το Δημόσιο.

Το «καμπανάκι» του κινδύνου έχει κρούσει εδώ και καιρό η ΠΟΜΙΔΑ αναφέροντας ότι «ο κίνδυνος να χαθούν οι ιδιοκτησίες και να περιέλθουν στο Δημόσιο «ως άγνωστου ιδιοκτήτη» είναι μεγάλος. Και ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο με την υποχρέωση του Δημοσίου (από το καλοκαίρι του 2013) να δηλώνει στο Κτηματολόγιο την περιουσία του».

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ το κράτος διεκδικεί εκτάσεις σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας που κάποτε, ακόμη και πριν από 100 χρόνια, ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές.

Πρόκειται για περιοχές που εντάχθηκαν κανονικά στο σχέδιο πόλης, χτίστηκαν νόμιμα, αλλά έχασαν μόνο τον δασικό και τον δημόσιο χαρακτήρα τους.
Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη περίπτωση των Βριλησσίων, όπου, κατά τον δήμαρχο λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο στην περιοχή (ξεκίνησε το 1999), υπάρχουν – με την έως τώρα εικόνα – 130 θιγόμενοι ιδιοκτήτες, στους οποίους κοινοποιήθηκαν αγωγές από το υπουργείο Οικονομικών.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις αστικές περιοχές καταβάλλεται για κάθε δικαίωμα πάγιο τέλος κτηματογράφησης 35 ευρώ και για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, θέσεις στάθμευσης) που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες 20 ευρώ.

Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν περισσότερα από δύο δικαιώματα εντός του ίδιου προκαποδιστριακού ΟΤΑ καταβάλλουν πάγιο τέλος για 2 δικαιώματα. Με την ολοκλήρωση της τέταρτης γενιάς κτηματογράφησης, η οποία αφορά 16,5 εκατομμύρια δικαιώματα (από τα συνολικά 39 εκατομμύρια της χώρας), που αντιστοιχούν σε 83,5 εκατομμύρια στρέμματα ή το 63% της έκτασης της Ελλάδας, ολοκληρώνεται το έργο της κτηματογράφησης.

Από τις υπό κτηματογράφηση περιοχές, τα 6,2 εκατ. δικαιώματα αφορούν αστικές και τα 10,3 εκατ. αγροτικές περιοχές, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη διαδικασία.

Η ηλεκτρονική υποβολή

Η ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης είναι απλή διαδικασία. Αφού μπείτε στη σελίδα του Κτηματολογίου πληκτρολογώντας τη διεύθυνση www.ktimatologio. gr και επιλέξετε το πλαίσιο ηλεκτρονικές υπηρεσίες (e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΠΟ), θα κάνετε «κλικ» στην επιλογή «κτηματο-γράφηση». Ακολουθεί η σύνδεση με την εφαρμογή εισάγοντας τους κωδικούς του Taxis.

Στο σημείο αυτό κλικάρετε την επιλογή «νέα δήλωση» και ακολουθούν πέντε απλά βήματα.

Για να οδηγηθείτε από το ένα βήμα στο επόμενο είναι να έχει συμπληρωθεί πλήρως το προηγούμενο. Η μετάβαση από βήμα σε βήμα γίνεται μέσω της επιλογής «Αποθήκευση» ή «Επόμενο».

Επιλέγετε νομό-ΟΤΑ και εισάγετε τα στοιχεία σας ως δικαιούχου και τα στοιχεία επικοινωνίας του πληρεξούσιου ή εκπροσώπου, εφόσον υπάρχει, και την υπεύθυνη δήλωση.

Επιλέγετε τύπο ακινήτου (απλό γεωτεμάχιο, απλή κάθετος, απλή οριζόντια ιδιοκτησία κ.λπ.) και εισάγετε τα πλήρη στοιχεία του ακινήτου, δηλαδή οδό, αριθμό, περιοχή, εμβαδόν, αν βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου, εάν προσκομίζετε τοπογραφικό διάγραμμα ή όχι κ.λπ.

Προχωράτε στον εντοπισμό του ακινήτου μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης, εφόσον υπάρχει, του τοπωνυμίου ή άλλων χαρακτηριστικών σημείων της περιοχής, του αριθμού αγροτεμαχίου διανομής/ αναδασμού ή στοιχείων δήλωσης ΟΠΕ-ΚΕΠΕ,φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου (DXF), φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου.

Συμπληρώνετε τα στοιχεία για τα δικαιώματα (πλήρη ή όχι) και τους τίτλους ιδιοκτησίας και επισυναπτετε τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα (συμβολαιογραφικό έγγραφο, έγγραφο χρησικτησίας, διαθήκη κ.λπ.).

Τέλος, ελέγχετε την πληρότητα της δήλωσης πριν από την πληρωμή του παγίου τέ-λου κτηματογράφησης. Εάν είναι σωστή, προχωράτε στην πληρωμή. Επιστρέφοντας στις αρχικές επιλογές, μπορείτε να κλικάρετε την επιλογή «Υπολογισμός Τελών και Δικαιωμάτων» για να υπολογίσετε μόνοι σας το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλετε για την εκάστοτε συναλλαγή σας με τα κτηματολογικά γραφεία (π.χ. αγοραπωλησία, εγγραφή προσημείωσης κ.ά.)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ