Αναζητώντας την... έξοδο στις αγορές

Στη Νέα Υόρκη αναζητεί επενδυτές ο Τσακαλώτος

Αναζητώντας την... έξοδο στις αγορές

Έχουν περάσει αισίως περίπου πέντε μήνες όπου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά τη φιέστα στο Ζάππειο μίλησε για έξοδο στις αγορές.

Μπορεί να υπάρχει και το περίφημο «μαξιλάρι ασφαλείας», πλην όμως η Ελλάδα χρειάζεται να επιστρέψει άμεσα στην κανονικότητα της και να βγει για δανεισμό στις αγορές.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια έξοδος στις αγορές μέχρι την άνοιξη του 2019. Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη πριν λίγες ημέρες έθεσε ως στόχο την έξοδο στις αγορές το αργότερο ως τον Μάρτιο.

Βέβαια, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει με βεβαιότητα τον χρόνο της εξόδου καθώς παραμένει πολύ μεγάλη η μεταβλητότητα στις αγορές.

Από την άλλη πλευρά, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναμένεται να αναζητήσει από τον Ιανουάριο του 2019 «παράθυρο ευκαιρίας» για έκδοση τουλάχιστον τριετών ή πενταετών τίτλων, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Υπενθυμίζεται ότι και ο προϋπολογισμός του 2019 αναφέρει ότι, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τη νέα χρονιά είναι λίγο πάνω από τα 11 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουν αποφασιστεί στο Eurogoup του Ιουνίου.

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι «ενώ η κυβέρνηση δεν χρειάζεται άμεσα χρήματα, θέλει να βγει στις αγορές, σε τακτικά διαστήματα, για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της. Αν μείνει εκτός για πολύ, μπορεί να πασχίσει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ιδιαίτερα αν αρχίσει να χρησιμοποιεί το μαξιλάρι ρευστότητας».

Συνεχίζοντας το πρακτορείο αναφέρει ότι δεν είναι συνετός ο δανεισμός με υπερβολικά υψηλό επιτόκιο. «Η εντεινόμενη ανησυχία για τον ιταλικό προϋπολογισμό έχει ωθήσει προς τα πάνω τις αποδόσεις των ομολόγων. Τα χρόνια της εξαιρετικά εύκολης κεντρικής τραπεζικής πολιτικής φτάνουν στο τέλος, η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί στην Ευρώπη και οι παγκόσμιες εμπορικές τριβές εντείνονται».

Να σημειωθεί ότι στη Νέα Υόρκη όπου μετέβη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να αναφερθεί στην έξοδο της χώρας στις αγορές ενώ έχει προγραμματίσει σειρά σημαντικών επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ