Στη Βουλή ο «προεκλογικός» προϋπολογισμός – Τι θα γίνει με τις συντάξεις

Στη Βουλή ο «προεκλογικός» προϋπολογισμός – Τι θα γίνει με τις συντάξεις

Το «κατώφλι» της Βουλής περνάει την Τετάρτη ο προϋπολογισμός για το 2019 ο οποίος δεν θα περιλαμβάνει την προνομοθετημένη μείωση των συντάξεων, αλλά τα θετικά μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Για το 2018 οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Εφόσον το μέγεθος αυτό επιβεβαιωθεί στον προϋπολογισμό, χαμηλώνουν σημαντικά τα περιθώρια για το ύψος του φετινού κοινωνικού μερίσματος.

Για να διασωθούν οι συντάξεις και να εφαρμοστούν όλες οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση, θα θυσιαστούν τόσο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2019, που αναμένεται να χάσει περί τα 300 εκατ. ευρώ, όσο και προνομοθετημένα μέτρα πρόνοιας.

Όσον αφορά δε το «πακέτο» των θετικών μέτρων, σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 262,5 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη θέσπιση ειδικής έκπτωσης για τον ΕΝΦΙΑ που θα ωφελήσει κυρίως τους μικροϊδιοκτήτες.
  • Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Το μέτρο είναι συνολικής δαπάνης 229 εκατ. ευρώ και αφορά τη μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 33% και την εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.
  • Η σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25%, με μείωση κατά 1% κατ’ έτος. Η αρχή γίνεται από το 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2022, ενώ η επίπτωση θα γίνει αισθητή από τον προϋπολογισμό του 2020 και μετά.
  • Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών. Η συγκεκριμένη δράση συνολικής δαπάνης 103 εκατ. ευρώ αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας των νέων, αλλά και μειώνοντας το ποσοστό των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.
  • Η αύξηση του επιδόματος στέγασης στα 200 εκατ. ευρώ, από 150 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί.
  • Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Θα γίνει πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού που τώρα καλύπτονται από ορισμένου χρόνου συμβάσεις
  • Η ενίσχυση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι. Το εργασιακό καθεστώς των 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.
    Και μέσα σε όλα αυτά σήμερα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα δημοσιοποιήσουν την πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την αξιολόγηση των προϋπολογισμών της ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού) και ο ΟΟΣΑ θα ανακοινώσει τις οικονομικές προβλέψεις του για τη χώρα μας και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του.

Σε αντίθεση με την έκθεση της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς της ευρωζώνης, η οποία δεν θα κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για την Ελλάδα, όπως προανήγγειλε προχθές ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας αναμένεται να δείξει αρκετές «κίτρινες κάρτες» στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, ιδίως στα πεδία των ιδιωτικοποιήσεων και της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ