To βλέμμα στραμμένο στο… ΑΕΠ

Ανακοινώνεται σήμερα η πορεία της οικονομίας για το β’ τρίμηνο – «Κλειδί» η ανάπτυξη για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ

To βλέμμα στραμμένο στο… ΑΕΠ

Στις 12 το μεσημέρι, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει στα χέρια του την 1η εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Σχεδόν αυτόματα θα μπορεί να κάνει και μια ασφαλέστερη πρόβλεψη για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 το οποίο θα παρασύρει φυσικά και την πρόβλεψη για το πλεόνασμα του 2019. «Όσο πιο πολύ τόσο πιο καλά» λένε στην κυβέρνηση αλλά στην πράξη θα φανεί αν υπάρξει αισθητή βελτίωση στα βασικά οικονομικά μεγέθη και ειδικά στις επενδύσεις.

 

Ένα θετικό ποσοστό –και ως τέτοιο λογίζεται μια επίδοση κοντά ή και πάνω από τον ετήσιο στόχο του 1,9-2%- μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως και ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και ενόψει των διαπραγματεύσεων με τα κλιμάκια των θεσμών που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Σε αμιγώς τεχνοκρατικό επίπεδο, η πορεία του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο είναι σημαντική καθώς με την ανάπτυξη συνδέεται άμεσα και η πορεία των δημοσίων εσόδων, μέγεθος καθοριστικό για την εξέλιξη των πρωτογενών πλεονασμάτων πάνω στα οποία η κυβέρνηση έχει συνδέσει όλη της την επικοινωνιακή εκστρατεία και για το 2018 αλλά και για το 2019. Έχοντας ένα +2,3% ως ποσοστό ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο, στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι μια αντίστοιχη επίδοση για το δεύτερο τρίμηνο μπορεί να δημιουργήσει προσδοκίες για υπέρβαση του στόχου κατά τη διάρκεια της φετινής χρόνιας (σ.σ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει το ΑΕΠ στο +1,9%). Υπέρβαση, θα πείσει τους εκπροσώπους των θεσμών για την παραγωγή των υπερ-πλεονασμάτων, όχι μόνο για φέτος αλλά και για του χρόνου.

Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν μια «υπεραπόδοση» της τάξεως των 800-1000 εκατ. ευρώ για φέτος ώστε να χρηματοδοτήσουν ένα αξιοπρεπές έκτακτο μέρισμα. Τα στοιχεία του 7μηνου δείχνουν ότι υπάρχουν αυτά τα περιθώρια σε επίπεδο εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Επειδή όμως ένα μεγάλο κομμάτι του υπερπλεονάσματος έχει προκύψει από τις περικοπές δαπανών και ειδικά τις επενδυτικές, μια καλή επίδοση στο ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο δεδομένου ότι θα πείσει και για την πορεία των εσόδων. Το 2018, είναι «κλειδί» και για το κρίσιμο 2019. Αν υπάρξει επιβεβαίωση της συμφωνίας με τους θεσμούς ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ φέτος, τότε θα μπουν βάσεις και για το 2019 καθώς ήδη έχει προβλεφθεί και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η ανάπτυξη του χρόνου θα είναι μεγαλύτερη. Κατά κανόνα, μεγαλύτερη ανάπτυξη φέρνει και μεγαλύτερα πλεονάσματα αν δεν υπάρξει ανατροπή πολιτικής στο σκέλος των δαπανών.

Μέχρι στιγμής, τα μηνύματα που έρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ είναι αντιφατικά. Η πορεία των λιανικών πωλήσεων ήταν θετική κατά το β’ τρίμηνο και σε κάθε περίπτωση καλύτερη από την αντίστοιχη του πρώτου τριμήνου. Από την άλλη, το εμπορικό ισοζύγιο επιβαρύνθηκε λόγω της αύξησης των εισαγωγών με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τις εξαγωγές. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017 παρά το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό. Υπό αυτά τα δεδομένα, «κλειδί» για το τελικό ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ θα είναι η πορεία των επενδύσεων. Στο πρώτο τρίμηνο, η εικόνα ήταν απογοητευτική με το ποσοστό μείωσης των επενδύσεων να φτάνει στο 10%. Μένει να φανεί ποιο θα είναι το τελικό ποσοστό κατά το β’ τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ