Μοσκοβισί: Τα λέμε από Σεπτέμβριο για τις συντάξεις

Oι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι ανελαστικές τόνισε ο επίτροπος

Μοσκοβισί: Τα λέμε από Σεπτέμβριο για τις συντάξεις

 

«Ανοιχτό» άφησε το ενδεχόμενο όσον αφορά το εάν θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019, προκειμένου να υπάρξουν εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές αλλά και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο έχει ψηφιστεί στη Βουλή ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Μετά από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ρωτήθηκε για το εάν θα κοπούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει μια φράση που δεν έχω ξεχάσει. Pacta sunt servanda που σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται. Αλλά οι δεσμεύσεις δεν είναι ανελαστικές. Και όπως είπα θα συζητήσουμε με την Ελλάδα σαν μια κανονική χώρα στην Ευρωζώνη στο δικό της προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Και αυτό πρέπει να είναι ισορροπημένο, να σέβεται τους δημοσιονομικούς στόχους και θα το συζητήσουμε λοιπόν στην ώρα του στο μέλλον».

Ένα από τα επιχειρήματα κυβερνητικών στελεχών αναφορικά με την ανάγκη ή μη να περικοπούν οι συντάξεις, έχει να κάνει ακριβώς με τη δυνατότητα -όπως υποστηρίζουν- να επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ το 2019, χωρίς να περικοπούν οι συντάξεις.

Ο αντίλογος έρχεται κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ , το οποίο όμως έχει περάσει σε συμβουλευτικό ρόλο -«consulting mode» όπως είπε την περασμένη εβδομάδα ο Πίτερ Ντόλμαν-, χωρίς τις δυνατότητες επιβολής μέτρων τις οποίες είχε στα μνημονιακά χρόνια.

Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, το θέμα θα τεθεί εκ νέου μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, στο πλαίσιο συζήτησης του προϋπολογισμού του 2019.

Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι θα έρθει για ενδέκατη φορά στην Ελλάδα το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, όταν θα πρέπει να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του προϋπολογισμού του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ