Αυτή είναι η ατζέντα του κρίσιμου Eurogroup στο Λουξεμβούργο

Ώρα έναρξης: 16:00 ώρα Ελλάδας, ώρα λήξης… ανοιχτή – Δεύτερο θέμα η Ελλάδα

Αυτή είναι η ατζέντα του κρίσιμου Eurogroup στο Λουξεμβούργο

Δεύτερο θέμα είναι στη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup το ελληνικό ζήτημα το οποίο όμως, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα ανοίξει υπό την προϋπόθεση ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για την ολοκλήρωση και των 88 προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο όλα τα υπουργεία που εμπλέκονται με τα προαπαιτούμενα, έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μην υπάρξουν εκκρεμότητες έως αύριο ή μεθαύριο που θα συνεδριάσει το EWG για να ελέγξει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την υπογραφή του κειμένου συμμόρφωσης (compliance report)

Το ελληνικό ζήτημα είναι το 2ο κατά σειρά στην ατζέντα καθώς θα προηγηθεί –και με δεδομένη την παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ- η παρουσίαση της έκθεσης που συνέταξε το ΔΝΤ για την Ευρωζώνη στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του οργανισμού. Όσον αφορά στο θέμα της Ελλάδας, η ατζέντα αναφέρει: «Το Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί, το Eurogroup θα αποφασίσει επί όλων των στοιχείων που είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο. Στην τελευταία του συνεδρίαση (σ.σ πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαίου στις Βρυξέλλες) το Eurogroup χαιρέτησε την συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην οποία κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τα κλιμάκια των θεσμών. Επίσης στη συγκεκριμένη συνεδρίαση υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σε ορισμένα βασικά θέματα που συνδέονται με την ασφαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα μεταξύ των οποίων η στρατηγική διαχείρισης του χρέους και η μεταμνημονιακή παρακολούθηση».

Η συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, θα ξεκινήσει στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να τραβήξει σε μάκρος. «Αν τελειώσουμε γρήγορα θα είναι κακό σημάδι» έλεγε σχετικά κορυφαίος Ευρωπαϊος αξιωματούχος. Είναι πολλά τα επιμέρους θέματα που θα πρέπει να κλείσουν προκειμένου να υπάρξει πλήρης συμφωνία. Το «πακέτο» με τις εκκρεμότητες –όπως το παρουσίασε το fpress.gr- διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Κλείσιμο 4ης αξιολόγησης. Μετά την ψήφιση του πολυνόμου σειρά παίρνουν οι υπουργικές αποφάσεις. Ήδη βγήκαν αντικειμενικές αξίες, ΕΚΑΣ και κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης όπως και το επίδομα στέγασης ενώ έπεται συνέχεια μέσα στα επόμενα 24ωρα. Το EWG θα συνεδριάσει έκτακτα την Τρίτη ή την Τετάρτη για να επικυρώσει την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και συντάξει το κείμενο συμμόρφωσης.
  2. Απόφαση για την τελευταία δόση (10-12 δις. ευρώ). Το ποσό δεν έχει οριστεί ακόμη αλλά θα κυμαίνεται στα επίπεδα που έχουν προαποφασιστεί στο πλαίσιο της 3η2 αξιολόγησης. Στο μεγαλύτερο μέρος του θα διατεθεί για τον κουμπαρά ασφαλείας.
  3. Στόχοι πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2022. Το περίπου 2% θα γίνει… ακριβώς. Το ζητούμενο είναι να οριστεί ο στόχος του 2023 και το περίπου 2% να είναι πιο κοντά στο 2% ή και ακριβώς πάνω στο 2% ώστε να υπάρξει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος μετά το 2022.
  4. Αξιοποίηση αδιάθετων κεφαλαίων του 3ου προγράμματος (27 δις. ευρώ). Θα μείνουν αρκετά αδιάθετα από τα περίπου 27 δις. ευρώ ωστόσο κάποια θα αξιοποιηθούν. Είτε για τον κουμπαρά ασφαλείας, είτε για την αποπληρωμή δανείων όπως της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τα οποία λήγουν σύντομα και είναι και ακριβά.
  5. Πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας. Θα προβλέπονται σίγουρα τριμηνιαίες εποπτείες ενώ θα υπάρξει συμφωνία σύνδεσης της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων με παροχές στο μέτωπο του χρέους.
  6. Μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Είναι φυσικά το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα με τον κατάλογο των εναλλακτικών να περιλαμβάνει την επιμήκυνση του δανείου του EFSF, τη μείωση του επιτοκίου και την επιστροφή των κερδών που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (αλλά και η ΕΚΤ) από την κατοχή ελληνικών ομολόγων. Το ποσό αυτό εκτιμάται στα 4 δις. ευρώ και θα επιστραφεί σε τέσσερις ετήσιες δόσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτυγχάνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%).,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ