Eurogroup: Βλέπουμε για το χρέος - «Κλείστε» τα προαπαιτούμενα

Επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα στις 14 Μαΐου.

Eurogroup: Βλέπουμε για το χρέος - «Κλείστε» τα προαπαιτούμενα

 

Μήνυμα στην Ελλάδα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά το τέλος του προγράμματος έστειλε το Eurogroup, ενώ ζήτησε επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων.
Το σημερινό Eurogroup έληξε χωρίς συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους καθώς εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαίου με σκοπό να πετύχουν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, Staff Level Agreement, καθώς βασική προϋπόθεση για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Τον Ιούνιο θα αποφασιστούν όλα τα στοιχεία για να διευκολυνθεί η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο η Αθήνα παραμένει δεσμευμένη στο πρόγραμμα και είχαμε ενημέρωση από τους θεσμούς αναφορικά με την τέταρτη αξιολόγηση. Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα στις 14 Μαΐου, για να εξεταστούν τα θέματα και να προχωρήσει η διαδικασία για το Staff Level Agreement.

Αναφορικά με την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στάθηκε στο ότι δείχνει την «ιδιοκτησία» της χώρας για τη μεταρρυθμιστική πορεία μετά το πρόγραμμα.

Χαρακτήρισε την «ιδιοκτησία» του προγράμματος σημαντική, όπως φάνηκε και στις άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά το «μαξιλάρι ρευστότητας», ο Μάριο Σεντένο το χαρακτήρισε σημαντικό στοιχείο για να αποκτήσει η χώρα πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Στόχος είναι να καλύπτει τη χώρα τουλάχιστον 18 μήνες. Ο Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι η τελευταία δόση θα είναι κυρίως για το μαξιλάρι, καθώς το πλεόνασμα που έχει η χώρα σημαίνει ότι δεν χρειάζεται χρήματα από τον ESM για να καλύψει «τρύπες» του προϋπολογισμού.

Μοσκοβισί: Ζητά περαιτέρω μεταρρυθμίσεις

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι στις 21 Ιουνίου πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα οδηγούν στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο. «Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος που όλοι ασπάζονται», πρέπει να φτάσουμε εκεί μαζί.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει SLA ει δυνατόν στις 21 Μαΐου, που θα συνεδριάσει το Eurogroup. Λαμβάνουμε υπόψη ότι όλοι θεωρούν ότι γίνεται καλή πρόοδο, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αναφορικά με το αναπτυξιακό σχέδιο, ο επίτροπος σημείωσε ότι άκουσαν με προσοχή τις προτάσεις. Είναι σημαντικό οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες να συνεχιστούν και αυτή η στρατηγική που σχεδιάζεται από την Αθήνα πρέπει να υπάρχει. Θα χρειαστεί να διευκρινιστούν κάποια θέματα, αλλά είμαστε σε καλή τροχιά και οι υπουργοί πήραν θετική στάση για το θέμα.

Χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του προγράμματος «γύρισμα σελίδας», αλλά παράλληλα τόνισε ότι η εφαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το πρόγραμμα. Γι’ αυτό χρειάζεται μηχανισμός στήριξης της εφαρμογής αλλά και καθαρές δημοσιονομικές πολιτικές. Το πλαίσιο θα πρέπει να δημιουργηθεί, για να δώσει εμπιστοσύνη στις αγορές. Θα πρέπει να είμαι ξεκάθαρος: αυτός ο μηχανισμός δεν πρέπει και δεν θα μοιάζει με πρόγραμμα ή επέκταση του προγράμματος. Δεν είναι στην ατζέντα.

Κερέ: Τα τρία μηνύματα και η εμπιστοσύνη των αγορών

Η κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, ενώ έκανε λόγο για τρία μηνύματα από τη συνεδρίαση.

Το πρώτο, όπως είπε, είναι να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιογράμματος η αξιολόγηση. Αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά πρόσθεσε ότι μένουν ακόμη να γίνουν πράγματα.

Το δεύτερο μήνυμα είναι όπως είπε ότι η επιλογή για καθαρή έξοδο είναι καθαρά θέμα της ελληνικής κυβέρνησης. Για την ΕΚΤ καλύτερο είναι το «ισχυρότερο», σημείωσε, αποφεύγοντας πάντως να εξηγήσει εάν θεωρεί ότι μία προληπτική γραμμή είναι αυτή που καθιστούσε ισχυρότερη τη χώρα.

Το τρίτο μήνυμα είναι όπως είπε η ανάγκη να ληφθούν αξιόπιστα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Τάχθηκε δε υπέρ των αυτόματων, εμπροσθοβαρών μέτρων, που θα μπορούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ικανοποιημένος ο Ρέγκλινγκ από την Ελλάδα

Την ικανοποίησή του για την αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία και είναι ελληνκής «ιδιοκτησίας» εξέφρασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, στη συνέντευξη μετά το πέρας του Eurogroup.

«Είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να επανέλθει σε μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε, ότι προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποπληρωθούν τα δάνεια.

Σημείωσε επίσης ότι θα έχουμε την εκταμίευση μεγάλης δόσης στο τέλος της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα να χτίσει το «μαξιλάρι ρευστότητας»