Τι λέει ο οίκος Fitch για την ελληνική οικονομία

Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι όπως αποτυπώνονται στην έκθεση της αναβάθμισης

Τι λέει ο οίκος Fitch για την ελληνική οικονομία

Να αξιοποιήσει τόσο πολιτικά και επικοινωνιακά όσο και σε οικονομικό επίπεδο την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch επιχειρεί η κυβέρνηση. Σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο η 3η κατά σειρά αναβάθμιση –είχε προηγηθεί αυτή από την Moody’s στις 23 Ιουνίου αλλά και η αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας από την Standard & Poor’s- θα αποτελέσει βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προκειμένου να στηρίξει το επιχείρημα ότι η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα. Σε οικονομικό επίπεδο, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα για να επιχειρήσει μια ακόμη έξοδο στις αγορές –κατά το δυνατόν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Την άμεση έξοδο στις αγορές μετά και το εγχείρημα της 25ης Ιουλίου που οδήγησε στην άντληση 3 δις. ευρώ με επιτόκιο 4,625% προεξοφλεί και ο ίδιος ο οίκος Fitch μετά την ανακοίνωση της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ο οίκος Fitch περιμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε νέες εκδόσεις με διπλό στόχο. Πρώτον για να εξομαλύνει ακόμη περισσότερο την περίοδο ωρίμανσης του χρέους και δεύτερον για να χτίσει ένα αποθεματικό (στο πλαίσιο και των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές στο Eurogroup του Ιουνίου) πριν από τη λήξη της 3ης δανειακής σύμβασης τον Αύγουστο του 2018.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του οίκου Fitch και την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας σε «θετική» από «σταθερή», η κυβέρνηση έβγαλε ανακοίνωση για να σημειώσει ότι «η νέα θετική προοπτική της οικονομίας, και από τους οίκους αξιολόγησης, αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργήσει αστάθεια, ενώ και το γεγονός ότι θα υπάρξουν σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα διευκολύνει την πρόσβαση της Eλλά​δας στις αγορές». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με σταθερό βηματισμό και στόχο​την​ δίκαιη ανάπτυξη, ώστεο κόσμος της εργασίας, ο οποίος έφερε το κύριο βάρος της κρίσης, να είναι συμμέτοχος στα οφέλη της ανάπτυξης».

Στην μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος Fitch με αφορμή την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, επισημαίνει τα εξής:

  1. Ο Fitch τοποθετεί για φέτος τον πήχη της ανάπτυξης στο 1,6% (χαμηλότερα από την πρόβλεψη της κυβέρνησης που είναι στο 2,1%) ενώ για το 2018 εκτιμά ότι θα καταγραφεί ανάπτυξη 2,%
  2. Τα δύο τρίτα του χρέους ανήκουν στον επίσημο τομέα (ΔΝΤ, ESM κλπ) ο οποίος με τις διευθετήσεις που έχει κάνει περιορίζει τις ετήσιες ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους στο 12%. Η διάρκεια ωρίμανσης του χρέους φτάνει στα 18 χρόνια και είναι από τις μακροβιότερες μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί ο οίκος Fitch.
  3. Το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα έχει περιοριστεί, υποστηρίζει ο οίκος Fitsch προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε να περάσει δύσκολα μέτρα από τη Βουλή κρατώντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Fitch δεν βλέπει πιθανό το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές. Πάντως, επισημαίνει ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, θα αποτελέσει παράγοντα αβεβαιότητας.
  4. Η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα παραμένει εύθραυστη αλλά αυξάνεται. Ο Fitsch στέκεται στο γεγονός ότι στις 2 Αυγούστου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιόρισε το όριο του Έκτακτου Μηχανισμού Ενίσχυσης της Ρευστότητας (ELA) στα 38,9 δις. ευρώ από τα 90 δις. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο του 2015. Αυτό κατά τον οίκο αποτυπώνει τη βελτίωση στις συνθήκες ρευστότητας η οποία με τη σειρά της οδήγησε και στην περαιτέρω χαλάρωση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου.
  5. Κρίσιμο ζήτημα για τον τραπεζικό τομέα παραμένει το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο Fitch καταγράφει την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε επίπεδο νομοθετημάτων για τη διευθέτηση των κόκκινων δανείων, συμπληρώνει ωστόσο ότι προς το παρόν έχουν γίνει μικρά βήματα στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  6. Ως εστίες πιθανής αβεβαιότητας ο Fitch αναφέρει την μη εκπλήρωση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές που μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση και την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ