Εξωδικαστικός μηχανισμός και Υπερταμείο στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων

Εξωδικαστικός μηχανισμός και Υπερταμείο στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων και το «υπέρταμειο» θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο των συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Οι διαβουλεύσεις των επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ξεκίνησαν χθες με ανοικτή όμως την ημερομηνία αναχώρησής τους από την Αθήνα.

Οι επικεφαλής των θεσμών φέρονται να ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για το «έκτακτο μέρισμα», καθώς το ζητούμενο είναι να φανεί αν μετά τη συγκεκριμένη δαπάνη εξακολουθούν να καλύπτονται οι στόχοι στον προϋπολογισμό του 2016 (σ.σ πρέπει να κλείσει η χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, κάτι που θα υπερκαλυφθεί σύμφωνα με την ελληνική πλευρά).

Στις 3:30 το απόγευμα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ESM με το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού το οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζει «σχεδόν οριστικοποιημένο».

Ανοικτά ωστόσο παραμένουν τρία θέματα και συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζεται το επιτόκιο που θα επιβάλλεται στις ρυθμίσεις των οφειλών, η προσαρμογή των εγγυήσεων με βάση τη συμφωνία που θα επιτευχθεί και η αντιμετώπιση των οφειλών προς το Δημόσιο.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο να «κουρεύονται» οι οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά υποστηρίζει πως αν στο κούρεμα ενταχθούν οι συγκεκριμένες οφειλές, αντίστοιχη μεταχείριση θα πρέπει να έχουν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες. Δηλαδή να προβλέπεται αντίστοιχο «κούρεμα» και στο κεφάλαιο των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το απόγευμα στις 6 θεσμοί και κυβέρνηση θα συζητήσουν για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το λεγόμενο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την κάλυψη των θέσεων των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, του γνωστού Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Η Stanton Chase International SA η οποία έχει επιλεγεί από το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου να ενεργεί ως σύμβουλος για την αναζήτηση, επιλογή και τοποθέτηση των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας έχει αναλάβει να συγκεντρώσει τα βιογραφικά για τις θέσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου, του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου και του Μη εκτελεστικού ανεξάρτητου μέλους.
Οι θεσμοί αναμένεται να ενημερωθούν για τη διαδικασία αυτή, αλλά και για ζητήματα που αφορούν στον εσωτερικό κανονισμό της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε επίπεδο επικεφαλής, με βασικό στόχο τουλάχιστον να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που εντοπίζεται στον προϋπολογισμό του 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ