Τα «αγκάθια» της β' αξιολόγησης

Τα «αγκάθια» της β' αξιολόγησης
Το θέμα της διάταξης του νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο αφορά στις απολύσεις των εκπαιδευτικών, τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, με κλιμάκιο των θεσμών, την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου και τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό σε ό,τι αφορά το τριετές σχέδιο για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με την naftemporiki.gr.

Ωστόσο, «αγκάθι» αποτέλεσε το θέμα της διάταξης του νόμου Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση, που αφορά στις απολύσεις των εκπαιδευτικών.
Βάσει της διάταξης, η οποία έχει προκαλέσει την αντίθεση των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων αλλά και των θεσμών, οι απολύσεις εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία για περισσότερα από δύο χρόνια, θα παραπέμπονται για κρίση σε συμβούλιο εκπαιδευτικών στα πρότυπα των δημοσίων σχολείων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο κ. Γαβρόγλου επαναδιατύπωσε τη θέση που είχε διατυπώσει στο παρελθόν και ο κ. Φίλης, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή αφού πλέον είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους.

Στο μεταξύ, χωρίς να βγει «λευκός καπνός» ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των θεσμών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση για το θέμα, κεντρική ιδέα του οποίου παραμένει να βρεθεί μια λύση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, των τραπεζών και των εσόδων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μένουν ακόμη ορισμένα θέματα που θα πρέπει να διευθετηθούν και αυτά σε πρώτη φάση θα συζητηθούν από τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «η θέση μας παραμένει να διασφαλίσουμε ποιον αντίκτυπο θα έχει στα δημόσια οικονομικά το εν λόγω σύστημα, αλλά και ταυτόχρονα να επιτυγχάνονται ίση όροι αντιμετώπισης όλων των πιστωτών, δηλαδή των τραπεζών, του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων». Είναι μία άσκηση που θα πρέπει να επιλυθεί, σημείωσε ο ίδιος.

Η επόμενη συνάντηση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειώσουν στις διαπραγματεύσεις τα τεχνικά κλιμάκια, ωστόσο πάγια θέση της κυβέρνησης, είναι οι διαγραφές των οφειλών να έχουν το μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά.

Όπως ανέφεραν εξάλλου κυβερνητικοί κύκλοι, η ελληνική πλευρά παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση, με την οποία έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα προκειμένου να βρεθεί η επιδιωκόμενη ισορροπία. «Προφανώς υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε το νομοσχέδιο να λάβει την τελική μορφή του», συμπλήρωναν οι ίδιοι κύκλοι.

Στη συνάντηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γ. Σταθάκης και Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ