Όλα τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Όλα τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης
Πριν καλά-καλά φουντώσει η μάχη για τα εργασιακά –πληροφορίες φέρνουν τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο να συναντάται και πάλι την Πέμπτη με τους θεσμούς πριν ολοκληρωθεί αυτός ο γύρος των διαβουλεύσεων- από τις πρώτες κιόλας ημέρες διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, άρχισαν να πολλαπλασιάζονται τα «μέτωπα» που θα παραμείνουν ανοικτά ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο στόχος της ελληνικής πλευράς να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση μέχρι τις 20-25 Νοεμβρίου ώστε το Eurogroup στις αρχές Δεκέμβρη να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 6,2 δις. ευρώ, αρχίζει να μοιάζει πολύ αισιόδοξος καθώς, με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν την Πέμπτη, θα υπολείπεται λίγος χρόνος μέσα στον Νοέμβριο για να κλείσουν μεγάλα μέτωπα όπως τα ακόλουθα:

1. Τα εργασιακά. Από την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, ο υπουργός Εργασίας υποστήριζε ότι οι θεσμοί παραμένουν πιστοί στις «ακραίες» θέσεις τους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να απαιτούν παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό αλλά και πλήρη απαλευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

2. Το θέμα των ειδικών μισθολογίων. Ζητείται μείωση αποδοχών ώστε να εξοικονομηθούν κατ’ ελάχιστον 34 εκατ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει προτείνει ισοδύναμα τα οποία όμως δεν γίνονται δεκτά από την άλλη πλευρά. Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για την ελληνική κυβέρνηση καθώς ενδεχόμενη μείωση αποδοχών στους ένστολους μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει ταχθεί κατά των μειώσεων αποδοχών στους ένστολους ενώ δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τη συμφωνία των θεσμών για το πώς θα γίνει η περικοπή των 100 εκατ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες.

3. Το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού όπου οι ξένοι δεν θέλουν να δημιουργηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα αφορά το σύνολο των επαγγελματιών παρά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις

4. Το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το μέτρο θα προχωρήσει καθώς αποτελεί μνημονιακή απαίτηση αλλά υπάρχει μεγάλη διαφωνία για το πώς θα χρηματοδοτηθεί με το μέτρο να κοστίζει κοντά στα 600 εκατ. ευρώ. Στο τραπέζι, οι θεσμοί έχουν ρίξει ακόμη και τη μείωση του αφορολογήτου κάτι που δεν θέλει η ελληνική πλευρά.

5. Εξαιρετικά δύσκολο θέμα είναι και το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου καθώς οι στόχοι που θα συμπεριληφθούν για το 2019-2020 εντάσσονται στην ευρύτερη διαπραγμάτευση για το χρέος. Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε χθες ότι το θέμα του μεσοπρόθεσμου μπορεί να λυθεί μέχρι το τέλος του έτους. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για το «διπλό» μεσοπρόθεσμο το οποίο θα περιλαμβάνει και τον στόχο του 3,5% (ως πρωτογενές πλεόνασμα) για το 2019 και το 2020 αλλά και το 1,5-2% που θέλει η ελληνική πλευρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ