Όλη η ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα

Όλη η ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα
Χωρίς την Ντέλια Βελκουλέσκου από την πλευρά των θεσμών αλλά και τον Γιώργο Σταθάκη να απουσιάζει σήμερα από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, ξεκινάει ένας ακόμη γύρος διαπραγμάτευσης.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι την επόμενη Παρασκευή και μέχρι τότε, αναμένεται να έχουν ανοίξει όλα τα μεγάλα θέματα αυτού του γύρου διαπραγμάτευσης. Τα δύο καυτά θέματα, τα εργασιακά και τα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου, αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι την Κυριακή, όταν πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρίσκεται και επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ.

Και λόγω των απουσιών, η σημερινή πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης θα περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- και θέματα που αποτελούν τις τελευταίες εκκρεμότητες για το οριστικό κλείσιμο της α’ αξιολόγησης. Το πρώτο θέμα συζήτησης, θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις και το καινούργιο υπερ-Ταμείο ενώ αμέσως μετά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να ενημερώσει τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών για την επίτευξη του στόχου όσον αφορά στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι ποσό της τάξεως των 1,7 δις. ευρώ που υπολείπεται από την πρώτη αξιολόγηση, δεν έχει ακόμη εγκριθεί καθώς η Ελλάδα δεν μπόρεσε να διαθέσει στοιχεία στο Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου περί διάθεσης των κονδυλίων που προορίζονται για αποπληρωμή χρεών. Τα στοιχεία αυτά είναι πλέον διαθέσιμα –προχθές έγινε και η σχετική δημοσίευσή τους από την Τράπεζα της Ελλάδας- θα δοθούν σήμερα στους θεσμούς και τη Δευτέρα η κυβέρνηση ελπίζει ότι πλέον θα δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση ολόκληρης της υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ ενδεχομένως και την ίδια ημέρα (υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του ESM).

To σημερινό πρόγραμμα, περιλαμβάνει επίσης, θέματα εκπαίδευσης με τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη να εκπροσωπεί την ελληνική πλευρά. Η ατζέντα περιλαμβάνει θέμα ιδιωτικής εκπαίδευσης, το 3ετές πλάνο αλλά και τα ευρήματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ. Στο Χίλτον θα μεταβεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης καθώς η ατζέντα περιλαμβάνει και θέματα διαφθοράς: οικονομικό έγκλημα ακόμη και θέματα χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων. Ο αυριανός κύκλος επαφών, θα κλείσει με τα ενεργειακά με τον κ. Σκουρλέτη να ανοίγει μεταξύ άλλων και θέματα τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδρευσης.
Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει προγραμματισμένη συνάντηση για το Σάββατο καθώς πληροφορίες φέρνουν και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να απουσιάζει από την Αθήνα. Η Κυριακή όμως θα είναι εξαιρετικά δύσκολη ημέρα καθώς θα ανοίξουν όλα τα κρίσιμα θέματα. Με τις πλευρές να βρίσκονται πλέον σε πλήρη σύνθεση θα ανοίξουν θέματα κλειστών επαγγελμάτων, το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τα φορολογικά (ηλεκτρονικές πληρωμές, θέματα της νέας ανεξάρτητης αρχής εσόδων κλπ), οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και φυσικά τα εργασιακά υπό τον Γ. Κατρούγκαλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ