Μοσκοβισί: Υψηλότερη ανάπτυξη το β’ τρίμηνο κατέγραψε η ελληνική οικονομία

Μοσκοβισί: Υψηλότερη ανάπτυξη το β’ τρίμηνο κατέγραψε η ελληνική οικονομία
Ελαφρά υψηλότερη ανάπτυξη το β’ τρίμηνο (σ.σ. σε τριμηνιαία βάση) κατέγραψε η ελληνική οικονομία και προβλέπεται σημαντική επιτάχυνση για το 2017. Την πρόβλεψη αυτή διατύπωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο σε συνεδρίαση για την ελληνική διάσωση.

Όπως είπε, θετικές εξελίξεις υπάρχουν στην Ελλάδα και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος είναι εφικτός.

Αναφέρθηκε στα όσα συμφωνήθηκαν (εξοικονόμηση 3% μέσω ασφαλιστικού, φορολογικών κ.τλ.), αλλά και σε μεταρρυθμίσεις όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων και η νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια.

Κανένα κράτος-μέλος δεν κλήθηκε να κάνει τόσες μεταρρυθμίσεις ταυτόχρονα, αλλά και κανένα δεν χρειάστηκε, τόνισε ο Επίτροπος.

Η πρόοδος που έγινε πρόσφατα στα προαπαιτούμενα ήταν ουσιαστική για να γίνει η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία έως το Eurogroup, τόνισε.

Μίλησε για στόχο, η β’ αξιολόγηση να προχωρήσει γρήγορα και να κλείσει τον Νοέμβριο. Αφορά σε σημαντικό βαθμό την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στην πρώτη («γιατί ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες», όπως είπε).

Ως προς αυτό, η προσέγγιση της Κομισιόν θα είναι «αντικειμενική» και «θετική». «Θα είμαστε απαιτητικοί με τις ελληνικές αρχές και τα υπουργεία που θα πρέπει να εφαρμόσουν όλα όσα συμφωνήθηκαν».

Εχουμε την αίσθηση ότι κάποια υπουργεία προχωρούν μπροστά και κάποια άλλα όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, σχολίασε δηκτικά.

Όπως είπε, έχουμε φύγει από τη δύσκολη περίοδο που γινόταν λόγος για το Grexit, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν για να υπάρξει ένα success story. Εχω διαθέσει πολύ χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο σε αυτό, τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ