Μήνυμα στην Ελλάδα να προχωρήσει γρηγορότερα στέλνει το Eurogroup

Μήνυμα στην Ελλάδα να προχωρήσει γρηγορότερα στέλνει το Eurogroup
Μήνυμα στην Ελλάδα να προχωρήσει γρηγορότερα έστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Εξετάσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, σημείωσε». Υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα τα οποία εκκρεμούν για να ολοκληρωθεί πλήρως η πρώτη αξιολόγηση και να προχωρήσουν οι περαιτέρω εκταμιεύσεις.

Όπως είπε το γενικό αίσθημα ήταν πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, ήταν το γενικό αίσθημα, όπως είπε. Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε τον Μάιο πρέπει να προχωρήσει. Χρειάζεται περισσότερη πρόοδο και ενθαρρύνουμε σε αυτό. Αυτό θα διευκολύνει και την πορεία προς την δεύτερη αξιολόγηση, όπως είπε.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει πολύ γρήγορα.

Από την πλευρά του, ο Κλ. Ρέγκλινκ τόνισε ότι ο ESM είναι τεχνικά έτοιμος να προχωρήσει στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ αλλά θα πρέπει να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Υπενθύμισε ότι θα πρέπει η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup τον Μάιο.

Δήλωσε παράλληλα, ότι ο ESM προχωρά τη δουλειά στο θέμα του χρέους και των μέτρων που μπορούν να ληφθούν στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί.

Κερέ: Σημαντικό να λυθεί το θέμα του χρέους

Ο Μπερνουά Κερέ της ΕΚΤ κάλεσε να προχωρήσουν τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν έγκαιρα, κυρίως, ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια.

Είναι πολύ σημαντικό για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην οικονομία. «Υπάρχουν θετικά σημάδια», τόνισε και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική μείωση του ELA που ανακοινώθηκε χθες. Είναι σημάδι, όπως είπε, ότι κερδίζεται εκ νέου η πρόσβαση στις αγορές και βελτιώνονται οι συνθήκες χρηματοδότησης στο σύστημα.

Μόνο όμως το κλείσιμο των προαπαιτούμενων και η β’ αξιολόγηση θα βοηθήσουν αποφασιστικά στην επιστροφή της εμπιστοσύνης, υποστήριξε.

Σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα μετέχει στην αποστολή των Θεσμών στην Αθήνα και όπως είπε η έμφαση για την κεντρική τράπεζα θα είναι η πιστή τήρηση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες των οδηγιών του SSM για τα διοικητικά συμβούλια.
Το προαπαιτούμενο αναμένονταν να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την ανάγκη να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ο Μπ. Κερέ σημείωσε ότι στη β’ αξιολόγηση η έμφαση θα δοθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις διαδικασίες για τα κόκκινα δάνεια.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει το θέμα της βιωσιμότητας χρέους στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup του Μαϊου (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα).

«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης να βρούμε βιώσιμες λύσεις που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα χρέος και παράλληλα να δίνουν τα κατάλληλα «κίνητρα» για τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές», τόνισε και σημείωσε ότι έτσι θα υπάρξει και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ