Γιούνκερ: Να παρακάμψουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα ελλείμματα προϋπολογισμού

Γιούνκερ: Να παρακάμψουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα ελλείμματα προϋπολογισμού
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιθυμεί να παρακάμψει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα ελλείμματα προϋπολογισμού, ενώ αναμένεται να κάνει έκκληση για περισσότερη ευελιξία στον υπολογισμό τους, σύμφωνα με δύο πηγές του πολιτικού περιοδικού Politico.

Δύο ανώτατοι αξιωματούχοι από τους κόλπους της Κομισιόν, τόνισαν πως, κατά τη διάρκεια ομιλίας του την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής θα πιέσει για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ζητώντας περισσότερη ευελιξία στον τρόπο αξιολόγησης των ελλειμμάτων και του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα απευθυνόμενους στους 27 επιτρόπους ότι σκέφτεται να ζητήσει τον αποκλεισμό των δαπανών για την παιδεία και για επενδύσεις από τους υπολογισμούς ελλειμμάτων και χρέους.

Πάντως, το δημοσίευμα αναφέρει πως και μόνο η πιθανότητα αυτής της ευελιξίας αντιμετώπισε τη «σφοδρή» αντίδραση του Βάλντις Ντομπρόβσκις, του αντιπροέδρου της Κομισιόν που είναι αρμόδιος για το κοινό νόμισμα και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Αντίθετα, την πρόταση του Γιούνκερ είδαν θετικά οι επίτροποι Πιερ Μοσκοβισί και Μαριάν Τίσεν.

«Υπήρξε μια συζήτηση γενικά για την πολιτική», ανέφερε μία από τις πηγές. «Ο Ντομπρόβκις είπε ότι θέλει να υπερασπιστεί τους κανόνες ως έχουν, αλλά η Τίσεν είπε ότι είναι καιρός αυτοί να επαναξιολογηθούν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος γράφει ο ίδιος την ομιλία του και κανείς δε γνωρίζει το περιεχόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ