Τι θα περιλαμβάνει ο λογαριασμός με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ- Όλη η λίστα

Τι θα περιλαμβάνει ο λογαριασμός με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ- Όλη η λίστα
Την Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας αναμένεται να «κλειδώσει» η ελληνική πρόταση με τα μέτρα που θα πρέπει να επιβληθούν στην 3ετία 2016-2018 προκειμένου να κλείσει ο «λογαριασμός» των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (ή 3% του ΑΕΠ).

Η ελληνική πλευρά, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου προκειμένου με την επανέναρξη των δια ζώσης διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα, να υπάρχει «έτοιμο υλικό» πάνω στο οποίο θα γίνει η τελική συζήτηση. Από προχθές το βράδυ –ανεπισήμως- και από χθες επισήμως όπως προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις τόσο της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη όπως και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, η κυβέρνηση άρχισε να δηλώνει ικανοποιημένη τουλάχιστον για το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Η ικανοποίηση αυτή έχει να κάνει με το ότι το ζητούμενο αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι να εξασφαλιστούν μέτρα 5,4 δις. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ και όχι 4,5% του ΑΕΠ όπως ζητούσε αρχικά η πλευρά του ΔΝΤ. Η αναγκαιότητα για ηπιότερη αντιμετώπιση της ελληνικής πλευράς λόγω και του μεταναστευτικού για την οποία έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, μεταφράζεται σε «ψαλίδισμα» του τελικού λογαριασμού κατά περίπου 2,7 δις. ευρώ. Και πάλι όμως, τα 5,4 δις. ευρώ θα επιβαρύνουν πάρα πολύ τα κοινωνικά στρώματα, ειδικά αυτά που δηλώνουν τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα.

Πώς αναμένεται να συγκεντρωθεί το ποσό των 5,4 δις. ευρώ ή του 3% του ΑΕΠ;

1. Το 1% του ΑΕΠ όπως αποσαφήνισε και χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος θα προέλθει από το ασφαλιστικό. Τα 1,8 δις. ευρώ θα εξοικονομηθούν:

· Από την αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ μέτρο το οποίο θα εξασφαλίσει περίπου 223 εκατ. ευρώ

· Από τη μείωση του μερίσματος που καταβάλλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (σ.σ ήδη έχει αποφασιστεί η καταβολή του ανά τρίμηνο ή ανά δίμηνο ενώ επίκειται το κούρεμα που θα πρέπει να αποφέρει περίπου 150 εκατ. ευρώ

· Περίπου 90 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από το ψαλίδισμα του εφαπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

· Θα προχωρήσει η πρώτη αύξηση στον συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών ώστε να εξασφαλιστούν περίπου 100 εκατ. ευρώ.

· Ποσό της τάξεως των 500-600 εκατ. ευρώ, προγραμματίζεται να εξοικονομηθεί από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα και από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων αλλά και των πολύ υψηλών κύριων συντάξεων. Το πώς ακριβώς θα εξασφαλιστεί το ποσό, θα εξαρτηθεί από την τελική φάση της διαπραγμάτευσης.

Τα ποσά που προαναφέρθηκαν ανέρχονται περίπου στα 1,1 δις. ευρώ. Τα υπόλοιπα, έχει συμφωνηθεί ότι θα εξασφαλιστούν από μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί όπως το κούρεμα κύριων και επικουρικών συντάξεων λόγω της επιβολής των εισφορών υπέρ υγείας αλλά και τα μέτρα αποτροπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

2. Στα φορολογικά, έχει συμφωνηθεί ότι από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, τον νέο τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση του φόρου στα μερίσματα που διανέμουν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι πρόσθετοι φόροι θα ανέλθουν στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Έχει συμφωνηθεί ότι ο συντελεστής εισπραξιμότητας θα διαμορφωθεί στο 88% (που σημαίνει ότι στα 100 ευρώ φόρων που θα επιβάλλονται θα εισπράττονται οι 88) με αποτέλεσμα να καταλήξουν στα ταμεία του κράτους επιπλέον 1,8 δις. ευρώ. Από τα δύο δις. ευρώ, τα 1,3 δις. ευρώ θα προέλθουν από τη νέα εισφορά αλληλεγγύης και τα 700 εκατ. ευρώ από τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Σε μισθωτούς και συνταξιούχους, οι επιβαρύνσεις θα φανούν άμεσα μέσω της παρακράτησης φόρου ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες θα πληρώσουν τον λογαριασμό μέσα στο 2017. Έτσι, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θα ισχύσει τελικώς η αναδρομική αύξηση του φόρου στα ενοίκια που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2016 ενώ δεν θα γίνει τουλάχιστον για το 2016 η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ όπως επίσης είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό. (σ.σ όπως ανέφερε και χθες η «Ν», οι αμυντικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 100 εκατ. ευρώ το 2016. Στον λογαριασμό του 2016, υπάρχει η εκκρεμότητα με τον φόρο στις στήλες του ΟΠΑΠ (όπως αποκάλυψε η «Ν» το μέτρο ξανασχεδιάζεται και δεν θα επιβληθεί το τέλος των πέντε λεπτών ανά στήλη) η οποία αναμένεται να κλείσει μέσα στις επόμενες ημέρες με τα φορολογικά βάρη να πέφτουν και πάλι στους παίκτες των τυχερών παιχνιδιών.

3. Τα 1,8% που σύμφωνα με την Γεροβασίλη θα αναζητηθούν από την έμμεση φορολογία, είναι και ο μεγάλος γρίφος της διαπραγμάτευσης. Ο λογαριασμός της διετίας 2017-2018 θα περιλαμβάνει τις «ουρές» των φορολογικών μέτρων που θα ισχύσουν από φέτος για το εισόδημα (σ.σ η αύξηση του φόρου στα ενοίκια που θα εισπραχθούν μέσα στο 2016 θα αποδώσει φορολογικά το 2017 ενώ το ίδιο θα ισχύσει και με την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους ελεύθερους επαγγελματίες), τις πρώτες περικοπές που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (σ.σ όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2016 θα εισπράττουν σαφώς μικρότερη σύνταξη) και πιθανή μεγαλύτερη μείωση των αμυντικών δαπανών (σ.σ η μείωση δεν θα γίνει το 2016 λόγω προσφυγικού αλλά είναι πιθανό να συμφωνηθεί μεγαλύτερο ψαλίδισμα για την επόμενη διετία). Θα περιλαμβάνει επίσης περισσότερα έσοδα από φόρους ή περικοπές που θα γίνουν φέτος αλλά δεν θα αποδώσουν για ολόκληρη τη χρονιά (σ.σ φόρος στα τυχερά παιχνίδια, περικοπή του ΕΚΑΣ που θα γίνει από τον Μάρτιο και στη διετία 2017-2018 θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς έχει συμφωνηθεί η εξάλειψη του επιδόματος κλπ). Για τα υπόλοιπα, αναζητούνται έσοδα από την αύξηση στον φόρο των καυσίμων, της κινητής τηλεφωνίας, της συνδρομητικής τηλεόρασης κλπ. Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν έχουν κλειδώσει καθώς αμφισβητείται έντονα η δημοσιονομική τους Ολόκληρος ο τζίρος της συνδρομητικής τηλεόρασης δεν ξεπερνά στην Ελλάδα τα 220-230 εκατ. ευρώ ενώ η απόδοση του τέλους κινητής τηλεφωνίας ακολουθεί φθίνουσα πορεία από το 2010 και μετά λόγω μείωσης της χρήσης του κινητού. Από τα 375 εκατ. ευρώ που απέδιδε το 2010 έχει φτάσει να αποδίδει περίπου 210-210 εκατ. ευρώ το 2015 ενώ στελέχη του κλάδου κινητής τηλεφωνίας προειδοποιούν ότι περαιτέρω αύξηση τελικώς θα μειώσει τα έσοδα από φόρους αντί να τα αυξήσει. Για να κλείσει ο λογαριασμός του 2017-2018, είναι πιθανό να αναζητηθούν περί τα 200-300 εκατ. ευρώ από την περικοπή των κρατικών δαπανών ενώ η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την εμφάνιση δημοσιονομικού πλεονάσματος το 2015 (έναντι ελλείμματος που ήταν ο μνημονιακός στόχος) προκειμένου να ψαλιδίσει κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ τον τελικό λογαριασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ